Trupark vereenvoudigt parkeerervaring in Sint-Truiden

Sinds 1 juli 2023 beheert AGB Trupark – het autonome parkeerbedrijf van Sint-Truiden – het betalend parkeren en de blauwe zones in de stad. Om het parkeren in de stad gemakkelijker te maken, staan er vanaf vrijdag 1 september 2023 enkele verbeteringen aan het parkeerbeleid op til. Zo plaatst Trupark duurzamere parkeerautomaten die ook het gebruiksgemak aanzienlijk verhogen.

Enerzijds leveren de nieuwe toestellen niet langer automatisch een papieren ticket. Parkeerders zijn dus niet meer verplicht om een ticket achter hun voorruit te leggen. De parkeerwachters controleren de geparkeerde voertuigen namelijk aan de hand van nummerplaatherkenning. Hierdoor kan het aantal automaten in de stad gehalveerd worden, hetgeen zowel het energieverbruik als de ruimte-efficiëntie in de stad verbetert. Op plaatsen waar een toestel verdwijnt, komt een infobord dat de dichtstbijzijnde automaat aanduidt.

Uitgebreide betaalmogelijkheden

De nieuwe betaalautomaten in de stad aanvaarden geen munten meer. Trupark opteert voor meer gebruiksvriendelijke betaalmethoden zoals betalen met de bankkaart, via 4411 of de app Yellowbrick. Na betaling aan de automaat krijgen gebruikers geen papieren ticket meer. Wie dat wenst, kan dit echter nog steeds uitprinten. Om een betaling aan de automaat controleerbaar te maken voor de parkeerwachters, toetsen gebruikers hun nummerplaat in via het aanraakscherm.

Overbruggingsperiode voor vlotte overschakeling

Opdat parkeerders zich rustig kunnen aanpassen aan het vernieuwde parkeersysteem, voert Trupark een overgangsfase in. Tot en met 31 augustus 2023 kunnen parkeerders zowel in de betalende als in de blauwe zones hun parkeerschijf gebruiken. Wie in deze periode een betalende zone bij vergissing als blauwe zone interpreteert door de afwezigheid van een betaalautomaat, zal daarvoor dus niet beboet worden. Pas vanaf vrijdag 1 september treedt het nieuwe parkeerbeleid definitief in werking.

Bijkomende informatie voor inwoners Tijdens deze overgangsperiode bezorgt Trupark de inwoners van Sint-Truiden ook een flyer die hen duidelijk informeert over wat er verandert aan het parkeerbeleid en wat hetzelfde blijft als voordien. Dit alles met het doel om mensen snel en eenvoudig te laten parkeren, zonder één cent te veel te betalen.

autoluwere stad én meer gebruikscomfort voor wie de stad met de wagen bezoekt.

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →