Vitrine Tour keert terug met verfrissende kunst en nieuwe talenten

Vitrine Tour is terug! Zes kunstenaars overspoelen opnieuw het stadscentrum van Sint-Truiden met hun creativiteit. Lege etalages worden omgedoopt tot expo ruimtes, gevuld met uiteenlopende kunstwerken. Van drukkunst tot beeldhouwwerken – deze editie belooft weer een pareltje te worden.

Nieuwe artiesten en verrassende disciplines

“Vitrine Tour is een heerlijk project om kunst in het straatbeeld te brengen en nieuwe artiesten in de kijker te zetten. Ook dit jaar bestaat het programma weer uit sterke artiesten,” zegt Stijn Vanoirbeek, schepen van Cultuur.

Matthias Engelen was samen met Axelle VM Philtjens afgelopen zomer resident tijdens het jaarlijkse Zomeratelier in de Bogaard. Hij schepte voor Vitrine Tour een eigen fantasierijke wereld vol experimentele en bijzondere figuren. Momenteel doet Matthias een master Vrije Kunsten bij PXL Mad.

Artieste Amber Croonen is ook masterstudente Grafiek bij PXL Mad. Zij exposeert met gloednieuw werk dat ze eerder deze maand maakte tijdens haar residentie in het Frank Masereel Centrum.

Het werk van Stefan Gobert bestaat uit tekeningen en schilderijen van allerhande bijzondere dieren en natuurtaferelen, een toonbeeld van zijn eindeloze fascinatie voor de natuur. Stefan Gobert studeert schilderkunst aan de Academie Haspengouw Beeld.

“Dit jaar breidt Vitrine Tour ook uit buiten de gekende winkelstraten,“ vertelt Stijn Vanoirbeek. “Zo vind je schilder Johan Cloesen zijn werk in de voormalige stripwinkel De Galliër. Ga zeker een kijkje nemen naar zijn kleurrijk en mysterieus werk. De bijzondere textielkunst van Jet Nuij vind je dan weer om de hoek van Cultuurcentrum de Bogaard.”

“We nodigen iedereen uit om zeker ook de groepsexpo in de Bogaard te komen bewonderen,” vertelt een trotse schepen van Cultuur. “Traditiegetrouw staat deze editie van Vitrine Tour onder de vakkundige leiding van curatoren Etienne Jammaers en Steven Vandervelpen. Beide kunstenaars hebben al heel wat expo’s en projecten achter de kiezen. Sinds 2021 slaan ze jaarlijks de handen in elkaar om Vitrine Tour te organiseren.”

“Laat je verrassen door deze nieuwe editie. Vitrine Tour is een unieke manier om op ontdekking te gaan in je eigen stad en je dichtbij huis te laten verwonderen door verfrissende kunst in deze donkere periode,” besluit schepen van cultuur Stijn Vanoirbeek.

Lees verder onder de foto.

Praktische info Vitrine Tour 2023

Van 1 december 2023 tot 31 januari 2024 | gratis toegang

De expo in het stadscentrum is doorlopend te bezoeken. De locaties met het grondplan vind je terug via www.debogaard.be.

De expo in de kunstgalerij van Cultuurcentrum de Bogaard is als volgt open:
Reguliere openingsuren:

  • maandag tot vrijdag: 12u -18u
  • zaterdag: 10u -16u
  • zon- en feestdagen gesloten

Opgelet, tussen 23 december 2023 en 7 januari 2024 wijzigen de openingsuren:

  • maandag tot zaterdag: 10-16u
  • donderdag: 10-18u
  • op zon- en feestdagen gesloten.

Met dank aan curatoren Etienne Jammaers, Academie Haspengouw o.l.v. Steven Vandervelpen, AGOST en Cultuurcentrum de Bogaard.

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →