309 Truiense leerlingen leren de boerenstiel tijdens de ‘BinnenBijBoerenDagen”

ruiense leerlingen gingen op 11 en 12 mei de boer op tijdens de ‘BinnenBijBoerenDagen’. Met dit initiatief konden de kinderen en jongeren ondervinden hoe het er aan toe gaat in land- en tuinbouwbedrijven. Door een combinatie van leren en beleven ontdekten de deelnemers waar het voedsel op hun bord vandaan komt.

Het tuinbouwbedrijf van Gunther Vanleeuw en Gilian Peuteman stelde met plezier de deuren open voor heel wat leerlingen van het vijfde leerjaar in Sint-Truiden. Ze kregen er uitleg over allerlei aspecten van de tuinbouw, wijnbouw, akkers, rundvee, kippen, varkens, schapen, bijen, aardbeien, appels, peren, kersen en landbouwmachines.

Lees verder onder de foto.

@Stad Sint-Truiden

Rechtstreeks bij de boer

“Tijdens de BinnenBijBoerenDagen worden de leerlingen ondergedompeld in de wereld van de gezonde en lokale voedselproductie. Dit initiatief heeft tot doel het bewustzijn te vergroten over de voordelen van het eten van lokaal geproduceerde producten en om kinderen voor te lichten over de processen die betrokken zijn bij het brengen van voedsel van de boerderij naar de tafel. Wat er ongetwijfeld toe zal leiden dat ze meer zullen kiezen voor lokale producten”, zegt eerste schepen Hilde Vautmans. “Door hen te leren over lokale voedselproductie en landbouw, hopen we hen de liefde voor vers, gezond voedsel bij te brengen en waardering te geven voor het harde werk dat nodig is om het te produceren.”

Het programma omvat een reeks interactieve workshops, waar kinderen leren over de verschillende soorten gewassen en teelten die lokaal worden verbouwd, hoe ze voor boerderijdieren moeten zorgen en de verschillende technieken die worden gebruikt in duurzame landbouw.

Fiere landbouwers

Landbouwers Gunther Vanleeuw en Gilian Peuteman zijn heel blij met dit initiatief. “De reacties, het enthousiasme en de dankbaarheid van de kinderen zijn zo leuk om te ervaren. Sommigen wisten heel goed wat er allemaal bij de boerenstiel komt kijken, anderen keken met verbazing toe. We vinden het zeer goed dat we hen hebben kunnen betrekken bij ons verhaal.”

Klimaat

“Onze leerlingen leren op school over de bijdrage die landbouwbedrijven leveren aan de uitstoot van broeikasgassen en de impact op het klimaat. Hier vertellen we hen ook over de investeringen en innovaties van onze land -en tuinbouwers om de uitstoot te verminderen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen “, zegt schepen van Flankeren onderwijsbeleid Nina Kvikvinia. “Die verruiming en ervaring op het terrein is voor de jongeren bijzonder waardevol.”

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →