Samen op pad naar een geslaagde integratie

De nieuwe buddywerking ‘Samen op pad’ van het lokaal bestuur Sint-Truiden koppelt anderstalige nieuwkomers aan enthousiaste Truienaars die hen wegwijs willen maken. Samen verkennen ze de hoofdstad van Haspengouw in al haar facetten. Het resultaat is een aangename en vlottere integratie voor de nieuwkomer, een boeiende ervaring voor de Truiense buddy en een vriendschap voor het leven. Truienaar en gerenommeerd thrillerauteur Toni Coppers, ambassadeur van het project, zakte vandaag dan ook met plezier af naar zijn thuisstad om de buddywerking voor te stellen.

In januari 2023 verankerde minister van Integratie en Inburgering Bart Somers het buddytraject in het nieuwe inburgeringstraject voor alle meerderjarige nieuwkomers. Naast de cursus Nederlands, een cursus maatschappelijke oriëntatie en een verplichte inschrijving bij de VDAB is een buddytraject de vierde pijler voor een geslaagde integratie.

“Stel je eens voor dat je in een vreemd land aankomt, waar je niets of niemand kent en je helemaal opnieuw moet beginnen. Dat is zeker niet evident”, zegt schepen van Diversiteit en gelijke kansen Peter Deltour. “Met onze buddywerking willen we nieuwkomers op een informele manier wegwijs maken in onze stad en bieden we hulp bij het uitbreiden van hun sociale netwerk. De Truiense buddy begeleidt de nieuwkomer naar de bib, de school, het containerpark, de mutualiteit, vrijetijdsactiviteiten etc. Zo leert de nieuwkomer op een laagdrempelige manier onze Nederlandse taal, onze regels en gebruiken én beleven ze een leuke tijd samen.”
Lees verder onder de foto.

Toni Coppers als fiere ambassadeur

Truienaar en bekend auteur Toni Coppers ondersteunt deze informele manier van integratie en is dan ook de trotse ambassadeur van het buddyproject ‘Samen op pad’.

“Gewoon even helpen, gewoon een handje toesteken, meer vragen nieuwkomers niet. Mensen wegwijs maken in onze dagelijkse gewoonten van wonen, leven en werken. Het maakt voor de nieuwkomers een wereld van verschil”, zegt Toni Coppers. “Als buddy help je hen Sint-Truiden te ontdekken en te doorgronden. Zo zal de nieuwkomer zich snel helemaal thuis voelen in onze stad. De buddywerking is bovendien ideaal om inburgeraars naar onze bib te leiden. Dé plaats om kennis op te doen, informatie op te zoeken, de Nederlandse taal te oefenen en te ontspannen met een goed boek.”

Lees verder onder de foto.

Vriendschap voor het leven

De buddywerking heeft niet alleen voordelen voor de nieuwkomer. Ook als buddy leer je veel door je eigen wereld open te stellen en andere culturen en gewoonten te ontdekken.

“Een buddy zijn geeft veel persoonlijke voldoening”, zegt buddy-vrijwilliger Marijke Aerts. “Je hebt immers een persoonlijke impact op het leven van iemand. Dat gevoel van zinvolheid draagt bij aan je eigen welzijn en dat van je buddy. Mijn buddy Lama is een hoogopgeleide prachtige jonge vrouw uit Libanon en met mijn onderwijsexpertise kan ik haar naar een job op haar niveau begeleiden. Daarnaast volgen we ook samen yogalessen en genieten we samen van gezellige kooksessies.”

Lees verder onder de foto.

Word een buddy!

“Heb je interesse om een buddy te worden of wil je eerst nog wat extra info? Kom dan zeker vrijblijvend naar de infosessie op woensdag 20 maart om 20u in het Huis van de Wereld. Team Sociale zaken van het lokaal bestuur leidt het project in goede banen en koppelt de nieuwkomers en kandidaat-buddy’s op basis van hun gelijkenissen en interesses. Ze begeleiden de vrijwilligers ook intensief met verschillende vormingen en opvolgmomenten. Je staat er als buddy nooit alleen voor”, besluit schepen Peter Deltour.

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →