Sint-Truiden herdenkt tachtig jaar Nazirazzia met tentoonstelling ‘Left Luggage’

Zondag 28 mei herdenkt Sint-Truiden, samen met 23 nabestaanden, de slachtoffers van de Nazirazzia van 25 mei 1943. Naast de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid en eredienst, vindt in de Minderbroederskerk de officiële opening plaats van de tentoonstelling ‘Left Luggage’.

In de nacht van 24 op 25 mei 1943 werden in Sint-Truiden 63 verzetsstrijders brutaal van hun bed gelicht en naar het kamp van Breendonk afgevoerd. 21 van hen keerden nooit terug. Het optreden van het naziregime in Sint-Truiden, een van de weinige gemeenten met een gevreesde SS‘er als burgemeester, was de op één na grootste nazirazzia in Vlaanderen. Tijdens een ingetogen ceremonie, opgeluisterd met muziek van klaroenblazer Francis Masure, legden 23 nabestaanden een witte roos neer bij het gedenkteken op de Kapucijnenvest, waar de namen van de slachtoffers zijn vereeuwigd.

Lees verder onder de foto.

“Heel wat Truienaars hebben in de kampen familie verloren en dat heeft blijvende littekens nagelaten”, zegt eerste schepen Hilde Vautmans. “We moeten de nagedachtenis eren van degenen die hun leven lieten en het bewustzijn vergroten over de blijvende impact van oorlog, onder andere via deze jaarlijkse herdenking.”

Lees verder onder de foto.

Left Luggage

Na de traditionele eredienst in de Onze-Lieve-Vrouwekerk volgde de officiële opening van de tentoonstelling ‘Left Luggage’ in de Minderbroederskerk. Tussen 1942 en 1944 gebruikten de nazi’s de Dossinkazerne in Mechelen als verzamelkamp voor bijna 26.000 Joden, Roma en Sinti. Met 28 transporten werden ze gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau. Slechts 5% van de gedeporteerden overleefden. De meeste kinderen kwamen om, sommigen overleefden, slechts enkelen konden ontsnappen aan de gruwel en hadden nog hoop op een toekomst…

Lees verder onder de foto.

Om wat er gebeurd is nooit te vergeten, schilderde Willy Baeyens, een portret van vele van deze kinderen met olieverf op doek. Elk portret ligt in een open en oude koffer.

Met ruim 200 van deze koffers, wordt er symbolisch verwezen naar de 200.000 kinderen die de Holocaust niet overleefden.

“Deze tentoonstelling laat ons allen nadenken over “anders” zijn, verdraagzaam zijn, over wat mensen elkaar aandoen en nog steeds blijven aandoen. Het laat ons even stilstaan hoe uitsluiting en groepsdruk kan leiden tot gruwelijke daden en genocide”, vertelt bezieler en kunstenaar Willy Baeyens.

Lees verder onder de foto.

“Met dit initiatief willen we een gevoel van collectieve verantwoordelijkheid bevorderen om ervoor te zorgen dat de offers die in tijden van oorlog zijn gebracht nooit worden vergeten. Deze expo moedigt bezoekers op een beklijvende manier aan om na te denken over de diepgaande impact van oorlog en het belang van vreedzame oplossingen voor conflicten. Alle scholen werden uitgenodigd om deze tentoonstelling te bezoeken”, aldus schepen Vautmans.

Deze expo ‘Left Luggage’ is gratis te bezoeken van zondag 28 mei tot en met 2 juli. Dit op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 14.00 – 17.00. Voor scholen openen we graag buiten deze openingsuren, mits reservatie via info.evenementen@sint-truiden.be

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →