Vondsten uit het graf

Nog t.e.m. 11 juni 2023 kan je een bezoek brengen aan de tentoonstelling “Vondsten uit het graf” in het onroerenderfgoeddepot GAZO te Sint-Truiden. In de tijdelijke tentoonstelling kan je waardevolle archeologische vondsten uit het Merovingisch grafveld van Engelmanshoven bekijken. De grafgiften werden in 1953 ontdekt toen zo’n 60 graven van zowel mannen, vrouwen als kinderen zijn blootgelegd. Vandaag kregen de leerlingen van het 6de leerjaar van de Sint-Ritaschool alvast een exclusieve preview. De tentoonstelling is één van dé trekpleisters van de Archeologiedagen die dit weekend in heel Vlaanderen plaatsvinden.

“We zijn bijzonder trots dat we deze buitengewone tentoonstelling kunnen organiseren in ons GAZO-depot. De expo toont een verbluffende verzameling archeologische vondsten uit het Merovingisch grafveld van Engelmanshoven. Ze vertelt ons meer over de geschiedenis van onze stad. Aan de hand van de aangetroffen grafgiften konden de graven gedateerd worden en weten we dat ze uit de periode tussen de 6de en de 7de eeuw komen. We willen de bezoekers meenemen op een boeiende reis door de tijd en ze onderdompelen in de wereld van archeologische opgravingen en historische vondsten”, vertelt schepen van Onroerend erfgoed Mieke Claes.

Unieke vondsten

Het beeld van de Vroege Middeleeuwen als een duistere en onrustige periode klopt niet. Archeologisch gezien zijn de Vroege Middeleeuwen één van de rijkste perioden uit onze geschiedenis. Het was in deze periode immers het gebruik om overledenen in hun graf te voorzien van sieraden, wapens en andere gebruiksvoorwerpen. Hierdoor is er heel veel materiaal bewaard gebleven, met een duidelijke relatie tot de man, de vrouw of het kind dat begraven werd” vertelt Anneleen Mombaerts, stadsarcheoloog en depotbeheerder van het GAZO-depot.

Exclusieve preview voor leerlingen

Het waren de leerlingen van het zesde leerjaar van de Sint-Ritaschool die als eerste de tentoonstelling mochten bezoeken.

“De tentoonstelling nam ons mee naar de Vroege Middeleeuwen. Over deze periode zijn er verschillende bronnen terug te vinden die het leven van toen omschrijven. Maar wat deze expo net zo bijzonder maakt, is dat ze vondsten toont die in onze stad gevonden zijn. Bovendien gaat het om grafgiften die in combinatie met de gevonden graven een bijzonder verhaal vertellen”, vertelt Thomas Odeurs van de Sint-Ritaschool.

Gezinsdag

Op zondag 28 mei kan je Bert en Sinita ontmoeten. Het zijn vrijwilligers die aan levende geschiedenis doen. Sla eens een babbeltje met een Merovinger, ontdek hoe men leefde, hoe men zich kleedde, welke objecten men dagelijks gebruikte en welke objecten men in de graven meegaf.

Kinderen kunnen deelnemen aan de GRATIS knutselworkshops om 11u en om 14u.  Hier maken ze een eigen Merovingische vondst. Ze kunnen een fibula knutselen, een potje uit klei maken of een eigen kralenketting ontwerpen!

Meer info: www.gazodepot.be/archeologiedagen

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →