Nieuwe preventie-actie maakt Truiense jongeren digitaal vaardig en weerbaarder

Via een nieuwe preventie-actie in samenwerking met Link in de Kabel wil Sint-Truiden scholieren uit de eerste graad secundair onderwijs wapenen tegen online gevaren. Tijdens het spel ‘Cyboteur’ komen actuele thema’s als cyberpesten, sexting en phishing aan bod. De organisatie ging de voorbije weken al langs bij 74 klassen in 6 secundaire scholen en ook in het derde semester krijgen nog een aantal klassen een vorming in cyberveiligheid.

Team Handhaving & Preventie van het lokaal bestuur Sint-Truiden slaat de handen in elkaar met Link in de Kabel vzw om de Truiense jongeren de komende 5 jaar digitaal sterker te maken.

Lees verder onder de foto.

“Het is onze missie om zoveel mogelijk kinderen en jongeren digitaal vaardig en weerbaar te maken”, zegt Rutger Schraeyen van Link in de Kabel vzw. “Daarom gingen we in het tweede semester van dit schooljaar in elke klas van de eerste graad in Sint-Truiden langs om het spel ‘Cyboteur’ te spelen rond de thema’s cyberpesten, sexting en phishing. Het spel is speciaal ontworpen voor deze doelgroep en zal de thema’s aanraken op een speelse maar ook diepgaande manier.”

“We kiezen specifiek voor de eerste graad secundair onderwijs als doelgroep omdat jongeren steeds vroeger beschikken over een smartphone, tablet, laptop, … Op deze manier kunnen we in een zo vroeg mogelijk stadium ingrijpen. De volgende 4 jaar doen we samen met Link in de Kabel vzw hetzelfde project in alle klassen van het eerste jaar middelbaar. Op die manier hopen we een hele generatie Truiense jongeren te bereiken en ook digitaal sterker te maken”, vult schepen van Jeugd en Flankerend onderwijs Nina Kvikvinia aan.

“Cyberpesten, sexting en phishing zijn hardnekkige digitale vormen van pesten die helaas wereldwijd in opmars zijn. Deze fenomenen kunnen onomkeerbare gevolgen hebben en daar willen wij onze jeugd graag op een interactieve manier op wijzen. Met Link in de Kabel hebben we een zeer goede partner gevonden om op een leuke én doeltreffende manier bewustwording rond deze problematieken te realiseren”, vertelt burgemeester Ingrid Kempeneers.

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →