Infosessie rond identiteitsfraude en phishing

Het lokaal bestuur Sint-Truiden organiseerde vandaag in samenwerking met het Truiers Digicenter een tweede infosessie rond identiteitsfraude en phishing. Meer dan 23 Truienaren namen deel. Op de eerste bijeenkomst, vorige week, waren 18 aanwezigen. Deze infosessies werden georganiseerd als reactie op het datalek bij Limburg.net. Eind 2023 werd de organisatie slachtoffer van een cyberaanval.

Burgemeester Ingrid Kempeneers benadrukt het belang van initiatieven zoals deze: “Met deze infosessie willen we mensen bewust maken van de risico’s die identiteitsfraude en phishing met zich meebrengen. We willen sensibiliseren en concrete tips geven om zichzelf te beschermen tegen deze vormen van cybercriminaliteit.”

Lees verder onder de foto.

Pascy Monette, schepen van Lokaal beleid voegt hieraan toe: “De digitalisering gaat hard en daardoor is het voor heel veel mensen bijzonder moeilijk om bij te blijven. Als samenleving moeten we daarbij vooral ook oog hebben voor kwetsbare groepen. We hebben deze sessie bewust gehouden in het buurtrestaurant ‘Den Teluur’, om de toegankelijkheid en laagdrempeligheid te waarborgen. Het is cruciaal dat iedereen, ongeacht achtergrond of ervaring met technologie, zich bewust is van deze dreigingen en je ze kan voorkomen.”

De lokale politie, vertegenwoordigd tijdens de sessie, gaf aanvullende toelichting op de huidige situatie: “We houden de vinger aan de pols en communiceren actief over dreigingen om mensen te waarschuwen. We zien elk jaar een toename in het aantal meldingen van cybercriminaliteit en willen benadrukken dat het melden van incidenten essentieel is. Schaamte is niet nodig. Iedereen kan slachtoffer worden. We roepen op om safeonweb.be en onze kanalen te volgen voor actuele tips en informatie”, zegt Steve Provost, korpschef lokale politie Sint-Truiden, Gingelom, Nieuwerkerken.

Het Truiers Digicenter, een partner in deze sessies, benadrukt het belang van voortdurende waakzaamheid in een snel digitaliserende wereld: “De risico’s van cybercriminaliteit evolueren voortdurend. Het is essentieel dat mensen zich bewust zijn van deze veranderingen. Via onze infosessies streven we ernaar om iedereen die dat wil, de kans te geven om deel te nemen aan de digitale samenleving.”

Voor meer informatie en opleidingsdata kunnen geïnteresseerden terecht op de website van Truiers Digicenter: www.truiersdigicenter.be.

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →