Zes tentoonstellingen met een beestige blik op erfgoedWAT HEBBEN DIEREN MET ERFGOED TE MAKEN?

Een taxidermist en de geheimen van het verloren wetenschapsmuseum, de imkerij en de honingbijen of foto’s en verhalen over het Sint-Truiden van vroeger, erfgoeddag neemt je aanstaande zondag mee op beestig avontuur! Naar aanleiding van erfgoeddag kan je zes bijzondere tentoonstellingen rond dieren in Sint-Truiden bezoeken. Centraal dit jaar is het thema ‘Beestig’.

Tentoonstellingen in de Trudoabdij

De tentoonstelling Dieren in de Trudoabdij opent de ‘Wunderkammer’ of het ‘verloren wetenschapsmuseum van het Kleinseminarie’. Hier ligt een omvangrijke studiecollectie van opgezette dieren en andere natuurlijke objecten (mineralen, fossielen…). Het kunst- en rariteitenkabinet wordt opnieuw tot leven gebracht. Dit alles in samenspel met één van de Medusa’s van Koen Van Mechelen, een kunstwerk waarin de grenzen van het conventionele doorbroken worden, zorgt voor een unieke vorm van diversiteit.

Op Erfgoeddag zal je hier opgezette dieren kunnen bekijken én een taxidermist vertelt de bezoekers meer over de wondere wereld van de taxidermie.

Andere aanraders

“Daarnaast neemt de tentoonstelling Bééstjes… allemaal bééstjes van KantelinK je mee naar de magische wereld van dieren, kom je alles te weten over imkers en honingbijen in de tentoonstelling Er-bij-horen van De Bieëntelers, leer je Franciscus van Assisi dé patroonheilige van de dieren beter kennen en de Heemkundig Kring van Sint-Truiden verzamelde foto’s en verhalen van vroeger over oa.de Veemarkt, de Varkensmarkt, paardenprocessies, hondenkarren, hanenzingen…”, vertelt burgemeester Ingrid Kempeneers.

Rondleidingen & workshop

Wie graag mee op zoek gaat naar dieren in kunstwerken kan een rondleiding volgen in de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Ook museum DE MINDERE ontwikkelde een ‘beestig’ parcours. En voor kinderen zijn er creatieve workshops in de Begijnhofkerk.

“We hebben een ongelofelijk rijk erfgoed in onze stad waardoor we dit jaar opnieuw met een sterk programma uitpakken. Heel wat organisaties en VZW’s hebben hun schouders gezet om dit mogelijk te maken. We zijn hen hiervoor bijzonder dankbaar. Het thema ‘Beestig’ spreekt ook kinderen aan. We verwachten zondag dan ook heel wat bezoekers waaronder vele gezinnen”, vertelt schepen van Erfgoed en Archief Stijn Vanoirbeek.

Meer info?
https://www.sint-truiden.be/erfgoeddag-2023

Foto’s Stad Sint-Truiden

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →