Slow Cabins in Haspengouw:
Hoe landbouw, natuur en plattelandstoerisme elkaar versterken
in een uniek onthaastingsproject!

Eén worden met de Haspengouwse natuur te midden van de fruitplantages of landbouwvelden kan voortaan in een ‘Slow Cabin’. Even er tussenuit, weg van alle drukte en routine, zonder keuzestress, complexiteit en lange reistijden. Het is nu ook mogelijk op een schitterende plek in Haspengouw. Bijzonder is de wisselwerking tussen landbouw, natuur, wellbeing en toerisme. Een primeur voor Vlaanderen in Haspengouw, want het is de eerste Slow Cabin binnen het project van landbouwverbreding.
Lees verder onder de foto.

“Dit is het eerste vergunde project rond landbouwverbreding met Slow Cabin waar natuurlijke hulpbronnen van het gebied, zoals water en grond, net versterkt worden in plaats van uitgeput. Een primeur voor Sint-Truiden, Zuid-Limburg en bij uitbreiding heel Vlaanderen. Als hoofdstad van Haspengouw, is de keuze voor Sint-Truiden niet vreemd. Haspengouw biedt heel het jaar door prachtige natuur aan met een sterke focus op verrassende familievriendelijke activiteiten. Anderzijds zorgen de ‘Slow Cabins’ voor unieke ‘low impact’ overnachtingsmogelijkheden in de natuur om mensen te helpen onthaasten. Dit concept is een mooie aanvulling op de bestaande activiteiten en hotels en b&b’s in onze prachtige streek. Daarnaast zit het concept ook echt in de lift, mensen zijn naast de rush van onze maatschappij opzoek naar echte stilte. We zijn daarom fier dat we als eerste stad in Vlaanderen de Slow Cabin binnen het concept van landbouwverbreding kunnen aanbieden. Naast de vier slow cabins in Haspengouw, zijn er ook nog een twintigtal cabins verspreid over de Vlaamse Ardennen, de Noorderkempen en de Groene Gordel”, zegt schepen van Citymarketing en Landbouw & Fruitteelt Hilde Vautmans.
 
Lees verder onder de foto.

xtra steun door plattelandstoerisme  
“Er wordt niet alleen aan de beleving van de gasten gedacht maar ook aan onze landbouwers en de natuur”, vertelt schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans. “De cabins worden geplaatst op ongebruikte uithoeken van landbouwgronden of bufferzones waar landbouwactiviteiten sowieso al beperkt zijn. Het biedt een alternatieve, aanvullende inkomstenbron voor landbouwers die hun traditionele landbouwmodel willen uitbreiden. De mobiele cabins worden voor een tijdelijke periode van zo’n vijf jaar geplaatst en de landbouwer ontvangt hiervoor zo’n 250 tot 300 euro per maand”.
 
Lees verder onder de foto.

“De Slow Cabins zijn volledig zelfvoorzienend ingericht. Qua impact op de omgeving is de plaatsing van een Slow Cabin minimaal want ze functioneren autonoom zonder netwerkaansluitingen voor water, elektriciteit of sanitaire aangelegenheden. Daarnaast worden er ook heggen aangeplant voor een bijkomende opname van stikstof, op die manier wordt de ecologische voetafdruk minimaal. Na die periode van vijf jaar trekt Slow Cabins weg volgens het Leave no trace-principe, waar er dus enkel ongerepte en meer biodiverse natuur achterblijft”, aldus schepen van Leefmilieu en Natuur Nina Kvikvinia.
 
Lees verder onder de foto.

“De biodiversiteit gaan we extra ondersteunen door de keuze voor rijk bloeiende en besdragende struiken, met voedsel voor verschillende diersoorten in zomer en winter zoals hazelaar, meidoorn en vlier. We geloven in de kracht van regeneratieve hospitality, een gebiedsgericht project waarbij landbouwer en lokale partners samen aan het landschap van de toekomst werken”, legt Slow Cabins oprichter Xavier Leclair uit.
 
Lees verder onder de foto.

Korte keten
“Het concept draagt ook bij aan het dichten van de kloof tussen burger en boer en maakt zoveel gebruik van lokaal korteketenverkoop. Zoveel mogelijk Truiense lokale partners worden betrokken bij het concept o.a. via promotie van onze streekproducten. Dankzij een smaakvolle kennismaking met lokaal producten in een authentiek kader zullen de gasten een originele Haspengouwse plattelandsbeleving ervaren. Bovendien wordt duidelijk welke rol de boer vervult in onze dagelijkse behoeften. We creëren positieve verbindingen tussen de gasten en landbouwer, wat op haar beurt voor een bijkomende verankering zorgt van de sector in onze regio”, vervolgt schepen van Landbouw Hilde Vautmans.
 
Lees verder onder de foto.

Een Slow Cabin boeken
Geïnteresseerden kunnen een Cabin boeken vanaf €195 per nacht (all-in formule, Time For Two Cabin). Voor dit bedrag krijg je een Cabin met alles erop en eraan ter beschikking, op een toplocatie in de Haspengouwse natuur. Op dit moment is de vergunning afgeleverd voor vier slow cabins met een oppervlakte van 24,3 m² per cabin.
 
Om de omwonenden de kans te geven kennis te maken met het concept wordt er de komende weken een kennismakingsevent voor de buurt georganiseerd. De betrokkenen ontvangen hiervoor nog een uitnodiging.
 
Meer info
Bezoek de website www.slowcabins.be voor meer info.

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →