Geel-blauw staat open voor elke kleur

STVV-doelman Zion Suzuki vertegenwoordigt momenteel de kleuren van Japan tijdens de Asia Cup. Na afloop van een groepswedstrijd werd hij echter het slachtoffer van racistische beledigingen op social media. STVV reageert vandaag met een duidelijke boodschap: zwijg niet langer als je racisme opmerkt.

Als club wil STVV haar doelman een hart onder de riem steken. “Alle Kanaries steunen Zion. Als voetbalclub zijn we een schoolvoorbeeld van hoe mensen van verschillende culturen één team kunnen vormen. In onze spelersgroep zitten heel wat lokale spelers, maar ook jongens uit Japan, Afrika of andere Europese landen. Zij werken elke dag keihard op het veld, maar vormen ook een hechte groep naast het veld. Daarom veroordelen we de racistische commentaren en spreken we onze steun uit voor Zion. Zion is één van ons”, zegt voorzitter David Meekers. 

Positief offensief op social media

Het racisme-incident situeerde zich vooral op social media. Daarom zet STVV een positief offensief in via hetzelfde kanaal. “Racistische commentaren duiken almaar vaker op. Zeker online. De meeste mensen zijn het hier niet mee eens, maar hebben schroom om erop te reageren. Als club doen we dit uitdrukkelijk wél. Want zwijgen is geen optie. Daarom is er namiddag een post gepubliceerd op onze social media kanalen waarin de STVV-familie Zion een hart onder riem steekt. Deze boodschap is prompt gedeeld door onze spelers. De kwestie ligt hen dan ook nauw aan het hart. Samen hebben zij een enorm bereik en kunnen ze een positief verhaal de wereld insturen”, vertelt brand manager Bert Stas.

Eén STVV-familie

STVV vraagt haar supporters om dit goede voorbeeld te volgen. “In Haspengouw spreken we vrijuit en discuteren we graag. Ook online. Da’s geen probleem. Integendeel, als club gaan we via deze weg regelmatig in gesprek. Maar er zijn natuurlijk grenzen, spelers zijn ook mensen. Laten we het respectvol houden, menselijk met elkaar omgaan en als STVV-familie een voorbeeld zijn voor voetbalsupporters in de rest van de wereld”, besluiten de Kanaries.

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →