Lokale politie neemt deel aan Belevingsdag Geestelijke GezondheidsZorg van Asster

De politiezone vindt het belangrijk om continu te blijven investeren in opleidingen. Onze medewerkers moeten mee zijn met de nieuwste technologieën, maar ook met de veranderende maatschappelijke trends. Daarom voorzien we als korps op regelmatige basis extra opleidingen, naast de verplichte bijscholingen.

Onze politiemensen worden regelmatig geconfronteerd met mensen met een psychiatrische problematiek. De residentiële zorg wordt dan weer geconfronteerd met een aantal fenomenen/casussen die de samenwerking met politie noodzakelijk maken, zoals agressie, het plegen van strafbare feiten, enz. We werken daarom al jaren goed samen met Asster en hebben ook samen met hen en het Parket Limburg een samenwerkingsovereenkomst (POPPSY).

Om het inzicht in elkaars werking nog te vergroten zorgden enkele specialisten van Asster in oktober voor een goed gevuld programma voor onze politiemensen. Daarbij reikten ze ook handvaten aan om op gepaste wijze met bepaalde crisissituaties om te gaan.

“Deze betere inzichten in elkaars werkwereld bevorderen de veiligheid van de patiënt, de hulpverleners en het politiepersoneel. In de toekomst hopen we op nog meer uitwisseling en verdieping in samenwerking met Asster.”, aldus korpschef Steve Provost.

“We hopen dat deze opleidingsreeks smaakt naar meer. De uitwisseling versterkt zowel onze eigen werking als de samenwerking en dat is een absolute plus in sectoren die vaak met complexe situaties worden geconfronteerd.”, zegt algemeen directeur Bert Plessers.

Het programma bestaat uit drie workshops en gaat uit van ervaringsgericht leren:

Vicky Merken, studentenverpleegkundige, zorgt voor alle inleef, beleef en stagemomenten in Asster, zo ook voor de belevingsdag voor de medewerkers van de lokale politie.

“Nicky’s escaperoom” wordt begeleid door Jeroen Thomas, stafmedewerker Planetree. De escaperoom laat onze medewerkers toe om te ervaren hoe het voelt om patiënt te zijn. De escaperoom vertelt het verhaal van Nicky: met een patiëntendossier als leidraad word je voor verschillende opdrachten en uitdagingen geplaatst. Samen zoeken naar de juiste oplossing vergroot eveneens de samenhang tussen collega’s. Ook de personeelsleden van Asster volgen deze training.

Politiemensen komen in hun dagelijkse werkzaamheden regelmatig terecht in situaties waarin zij een moreel oordeel moeten vellen. Bij de workshop ‘moreel beraad’ voerden de collega’s samen met Luc Awouters, stafmedewerker proces en ontwikkeling, op basis van een casus een dialoog rond de kernvraag ‘Is veilige zorg ook goede zorg?’

Bij de derde workshop biedt Daniëlle Brugmans, verpleegkundige en inhoudsspecialist suïcidepreventie, de aanwezigen enkele concrete handvaten voor crisissituaties. Uiteraard moeten de politiemensen steeds handelen vanuit de politionele principes, maar het kan alleen maar helpen als onze politiemensen meer inzicht krijgen om op de juiste manier te handelen.

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →