Uitbreiding flexi-jobs goede zaak voor land- en tuinbouwsector

 Het aantal sectoren waarin een flexi-job kan gedaan worden, wordt sterk uitgebreid. Vandaag is dat al mogelijk in de horeca, retail, zorg, sport- en cultuursector, maar daar komen dus nog 12 sectoren bij, waaronder de land- en tuinbouw. Voor Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) en Vlaams parlementslid Bart Van Hulle (Open Vld) is dit een belangrijke stap voor het nijpend tekort op de arbeidsmarkt in de sector. Flexi-jobs worden in de bijkomende sectoren mogelijk als de deelstaten daarom vragen.
 
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “Vooral voor de fruitteelt is dit fantastisch nieuws. Naast het nijpend tekort van arbeidskrachten dat hiermee aangepakt kan worden, zorgt deze uitbreiding er ook voor dat Vlamingen gemakkelijker kunnen bijverdienen in de land- en tuinbouw, waardoor ze bijvoorbeeld terug kunnen ingezet worden voor het plukseizoen. Als Europees Parlementslid en eerste schepen van Landbouw- en fruitteelt in Sint-Truiden, het centrum van de fruitteelt, sta ik veel op het terrein bij onze telers. Zij vragen al lang voor een uitbreiding van flexi-jobs naar de fruitteelt. Op die manier kunnen zij lokale mensen het hele jaar door inzetten en komt het uitgekeerde loon ook terug in de lokale economie. Ik heb hier dan ook sterk op aangedrongen bij minister Clarinval. Samen met de uitbreiding van seizoensarbeid naar 100 dagen kan dit echt het verschil maken voor onze telers.”
 
“De uitbreiding van flexi-jobs naar een primaire sector als land- en tuinbouw is enorm belangrijk. Iedereen die 4/5e werkt of gepensioneerd is, kan met een flexi-job bijverdienen in de land- en tuinbouw. Een win-win voor onze landbouwers en alle werkende Vlamingen met een passie voor de sector. Ik denk dan bijvoorbeeld aan extra werkkrachten tijdens de pluk, extra hulp bij het melken van koeien, of extra werkkrachten tijdens de oogstperiode. Voor onze landbouwers zijn flexi-jobs bijzonder interessant omdat zij vaak piekperiodes hebben op hun bedrijf. Ten slotte zorgen flexi-jobs in de land- en tuinbouw ook voor meer inzicht en zichtbaarheid rond wat landbouw betekent in Vlaanderen”, besluit Bart Van Hulle.

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →