Nationale actie tegen GSM-gebruik achter het stuur

Morgen en overmorgen organiseert de politie opnieuw een nationale actie tegen afleiding achter het stuur. Gedurende 48 uur zullen politiediensten in het hele land bestuurders controleren op onder meer gsm-gebruik tijdens het rijden. Parket Limburg verstrengt ook de bestraffing hiervoor en zal overgaan tot de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor een periode van 8 dagen.

Afleiding door gsm- of smartphonegebruik achter het stuur is een van de “killers” in het verkeer. Behalve de gsm zijn er tegenwoordig nog tal van andere apparaten met een scherm die bestuurders kunnen afleiden en het risico op ongevallen aanzienlijk kunnen verhogen. Bestuurders mogen dan ook geen enkel mobiel elektrisch apparaat met een scherm “gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder is bevestigd”.

Lees verder onder de foto.

Volgens kenniscentrum Vias institute is acht procent van de dodelijke ongevallen gelinkt aan het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur. Vertaald naar slachtoffers gaat het om 4.500 gewonden per jaar. 

Bron PZ kanton Borgloon 

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →