Meer dan 275 enthousiaste Truienaren op info- en ontmoetingsavond buurtwerking

Donderdagavond kwamen meer dan 275 leden van buurtcomités en initiatiefnemers van buurtactiviteiten samen in GAZO om ideeën en ervaringen uit te wisselen. Het lokaal bestuur Sint-Truiden organiseerde een info- en ontmoetingsavond om de buurtcomités te stimuleren buurtactiviteiten te organiseren en de sociale contacten te verbeteren.

Sint-Truiden kent een sterke buurtwerking, dat blijkt uit het hoge aantal buurtcomités en de vele initiatieven die er genomen worden om buurtbewoners samen te brengen. In 2022 werden meer dan 180 buurtactiviteiten georganiseerd. Dit jaar alleen al werden rond het thema nieuwjaar meer dan 50 activiteiten georganiseerd.

“De jongste jaren hebben we sterk ingezet op buurtactivering en dat heeft zijn vruchten afgeworpen”, zegt schepen van Buurtwerking Stijn Vanoirbeek. “Elk jaar nog komen er buurtcomités bij. Mensen vinden het betekenisvol om zich in te zetten voor hun wijk. Ook onze buurtrestaurants doen het goed. Begin dit jaar openden we nog een buurtrestaurant in Runkelen. Ontmoeting en verbinding staan hier centraal.”

“De buurtcomités en buurtrestaurants spelen een belangrijke rol in de strijd tegen eenzaamheid. Mensen van alle leeftijden hebben nood aan verbinding. Kleinschalige en laagdrempelige initiatieven in de buurt zijn ideaal om ontmoetingen te initiëren van waaruit betekenisvolle vriendschappen kunnen ontstaan. Daarom blijven we de werking van de lokale initiatieven, gesteund op vrijwilligerswerk, ondersteunen”, zegt schepen van Eenzaamheid Pascy Monette.

Lees verder onder de foto.

Buren maken de buurt

“Als lokaal bestuur werken we samen met Samenlevingsopbouw SAAMO aan het creëren van ‘zorgzame buurten’, waar aandacht is voor iedereen, ook voor degene die het wat moeilijker hebben. Omdat elk dorp uniek is laten we de bewoners zelf bepalen wat de noden zijn en

ondersteunen we hen in het vinden en uitvoeren van duurzame initiatieven”, vertelt Pascy Monette.

Vrijwilligers zijn onmisbaar

Onze dorpen, buurten en het verenigingsleven kunnen niet draaien zonder vrijwilligers. Om het vrijwilligerswerk te ondersteunen heeft het lokaal bestuur Sint-Truiden het digitaal vrijwilligersplatform ‘Give a Day’ gelanceerd.

“Dit vrijwilligersplatform matcht de vraag en aanbod tussen vrijwilligers en verenigingen met elkaar. Ondertussen hebben al meer dan 1.146 mensen zich geregistreerd. We willen de meest warme stad van Vlaanderen worden waar iedereen voor elkaar klaarstaat”, besluit Stijn Vanoirbeek.

Vrijwilligers kunnen zich melden via www.giveaday.be/Sint-Truiden. Meer info over buurtwerking vind je op www.sint-truiden.be/buurtwerking

Klik op de foto om te vergroten.

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →