De 76ste Verloure Moondagstoet op maandag 20 februari als afsluiter van knotsgekke carnavalsweken

Het carnavalsseizoen loopt op volle toeren wat in Sint-Truiden massa’s amusement, plezier en spektakel voor iedereen betekent. De Koninklijke Orde van de Commeduur heeft samen het stadsbestuur een uitbundig programma in elkaar gestoken. De komende dagen is Sint-Truiden opnieuw dé carnavalshoofdstad van Haspengouw met de 76ste Internationale Verloure Moondagstoet als absolute apotheose.

Non-stopfeestweekend

“We maken ons klaar voor een uitzinnig non-stopfeestweekend in de hoofdstad van Haspengouw. Het succesvolle Faat verklieëd bal is op zaterdag 18 februari. Op zondag 19 februari vindt de traditionele Machtsoverdracht plaats in het stadhuis op de Grote Markt. We sluiten het carnavalsweekend af op maandag 20 februari met het Verloure Moondagbal in het feestpaviljoen op de Groenmarkt”, vertelt Giani Creten, Vice-Opper en Proclameur van de Koninklijke stadscarnavalsvereniging Orde van de Commeduur.

Lees verder onder de foto.

“Het wordt een fantastisch carnavalsweekend. Het hoogtepunt is toch wel de Internationale Verloure Moondagstoet op maandag 20 februari. Voor het eerst sinds 2020 rijden er terug kleurrijke, feestelijke praalwagens vol met ambiancemakers en snoepgoedstrooiers door onze straten die met open armen door de Truienaars worden ontvangen. In totaal nemen maar liefst 45 carnavals- en folkloreverenigingen deel”, vertelt een enthousiaste schepen van Carnaval Hilde Vautmans. “Onze stad ademt carnaval. Truiens striptekenaar Kim Duchateau tekende dit jaar de opvallende affiche voor ‘carnaval in Sintruin 2023’. Ook in het stadscentrum zal je overal carnaval zien, ruiken en voelen. Zo worden o.a. de ramen van horecazaken beschilderd met leuke carnavalstekeningen. Truienaars en bezoekers uit alle omstreken zijn welkom in onze stad voor hét carnavalsfeest van het jaar!”

De stoet rijdt vanaf 13u33 via Schurhoven, Nieuwpoort, de Houtmarkt, de Plankstraat, het Heilig Hartplein, de Luikerstraat, het Europaplein, de Naamsevest, de Clockemstraat, de Stapelstraat, het Sint-Martenplein, de Rijschoolstraat, de Kazernestraat, het Sint-Martenplein, de Breendonkstraat, de Diesterstraat , de Beekstraat, de Zoutstraat, de Groenmarkt en dan terug via de Diesterstraat naar de Abdijstraat door het stadscentrum.

Lees verder onder de foto.

Kindercarnavalsfeest XXL

“In het goedgevulde programma is er voor ieder wat wils, vertelt burgemeester Ingrid Kempeneers trots. “Alle kinderen zijn welkom tijdens het kindercarnavalfeest XXL op zondag 12 februari vanaf 13u11 in het feestpaviljoen op de Groenmarkt. Op 14 februari is daar ook een senioren dansmatinee om 13u33. In Sint-Truiden ook geen carnaval zonder kermis. De tientallen kraampjes en attracties zijn geopend van vrijdag 17 februari tot vrijdag 24 februari. ”

Zone voor personen met een handicap

“We willen iedereen de kans geven om van dit bonte schouwspel te genieten. Op donderdag 16 februari is er de grote andersvalidencarnavalsfuif in tent van de Groenmarkt. Daarnaast voorzien we tijdens de carnavalsstoet, op maandag 20 februari, een zone waar personen met een handicap in alle comfort naar de stoet kunnen kijken op de Naamsevest ter hoogte van Sint-Vincentius. Bezoekers van deze zone kunnen vlakbij parkeren. Hiervoor dien je je vooraf aan te melden bij de dienst Evenementen van de stad Sint-Truiden, vertelt schepen van toegankelijkheid Mieke Claes.

Praktisch

Het volledige carnavalsprogramma is terug te vinden op www.raadvanelf.be.

Personen met een handicap, die de stoet willen volgen vanop de zone aan Sint-Vincentius dienen zich vooraf aan te melden bij de dienst Evenementen van de stad Sint-Truiden via info.evenemenen@sint-truiden.be

Foto Sint-Truiden

V.R.

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →