Groenonderhoud, een gedeelde verantwoordelijkheid
Een nette en veilige stad maken we samen. Dat is de duidelijke boodschap van het stadsbestuur van Sint-Truiden aan alle partners die mee instaan voor het onderhoud van openbaar groen. Het lokaal bestuur voert zelf een strikt onderhoudsplan uit, maar merkt dat ook andere beheerders dringend hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. Voor de meldingen rond de sociale woonwijken ligt een verandering van aannemer bij de woonmaatschappij Wonen In Limburg (WIL) aan de grondslag.
“Onze medewerkers zetten dagelijks in op netheid, veiligheid en kwaliteit in de publieke ruimte,” zegt burgemeester Ludwig Vandenhove. “Maar we merken dat burgers steeds vaker ontevreden zijn over slecht onderhouden groen. We ontvangen almaar meer klachten over onkruid en overwoekerd groen op plaatsen die buiten onze bevoegdheid vallen. Voor de burger is het simpel: onkruid is onkruid, ongeacht wie er verantwoordelijk voor is. Daarom roepen we alle partners op om hun verantwoordelijkheid te nemen.”
Het lokaal bestuur voert zelf een onderhoudsplan uit, met vaste maaibeurten en aandacht voor onkruidbestrijding. Tegelijk wordt aan burgers uitgelegd waarom op bepaalde plekken ecologisch gemaaid wordt.
“In het voorjaar communiceerden we nog over ons bermenbeheerplan en elke maand vind je in het stadsmagazine een overzicht van geplande interventies, omdat we heel transparant willen zijn naar onze inwoners,” zegt Filip Moers, schepen van Facilitair beheer. “Desondanks ontvangen we veel meldingen die voor een groot deel gaan over locaties buiten ons beheer. Burgers maken immers geen onderscheid. Ze willen een propere omgeving. Daarom dat we de eigenaars van die gebieden nu aanmanen om aandacht te besteden aan een nette omgeving.”
Het lokaal bestuur Sint-Truiden stuurde een brief naar organisaties, verenigingen en projectontwikkelaars zoals WIL en vraagt hen om hun onderhoudsplan te actualiseren.
“Als lokaal bestuur doen we ons best om het groen om zo’n manier te onderhouden dat er toch ruimte is voor de natuur en insecten. Indien er percelen zijn met bijzondere natuurelementen of groenwaarden, stemmen we onze aanpak daar ook op af. Dat vraagt soms een extra inspanning of verandering in de planning. Daartoe vragen we onze partners om hun percelen met dezelfde zorg te onderhouden. Door goed samen te werken, kunnen we het openbaar domein net houden én de natuur alle kansen geven,” aldus schepen van Leefmilieu en Natuur Gert Stas.
“We krijgen vooral klachten over het gebied rond de militaire wijk en plaatsen waar de woonmaatschappijWIL instaat voor het groenonderhoud. Het lokaal bestuur heeft voor het onderhoud van verschillende percelen een overeenkomst met vzw De Ploeg. In het verleden werkte de woonmaatschappijsamen met dezelfde aannemer. Sinds kort is dat niet meer zo, waardoor het groenonderhoud niet meer op elkaar is afgestemd. We bekijken hoe we dit terug kunnen stroomlijnen, want de burger zou hier geen hinder van mogen ondervinden,” besluit burgemeester Ludwig Vandenhove.”