Financiële noodhulp voor appeltelers

Door de Covid-19-pandemie, de gevolgen ervan voor de voedselketen en de stijging van de kostprijs van energie en landbouwproductiemiddelen sinds het najaar van 2021 staat de landbouwsector onder druk. De situatie in Oekraïne zorgde voor een bijkomende toename van energie- en meststoffenkosten. De Vlaamse Regering beslist daarom om 1,8 miljoen euro financiële noodhulp te verlenen aan de landbouwsectoren, om de ontstane marktverstoringen door deze crisis te matigen. Enkel actieve landbouwers die een of meer van de volgende activiteiten verrichten komen voor deze steun in aanmerking: appeltelers, producenten van geitenmelk en van biologische dieren.

Van het beschikbare budget wordt 906.242 euro voorbehouden voor de financiële noodhulp ten gunste van de appelteelt.

De financiële noodhulp kan uitsluitend toegekend worden aan appeltelers die in het referentiejaar 2023 minstens over 1ha appelbomen beschikken.

Het beschikbare budget wordt als volgt verdeeld:

1° voor de eerste 8 ha appelbomen ontvangt elke begunstigde 300 euro/ha;

2° het overblijvende deel van het budget wordt pro rata verdeeld over alle begunstigden voor het resterende deel van hun areaal.

Het Agentschap Landbouw en Visserij onderzoekt wie aan de voorwaarden voldoet en aan wie dus steun toegekend wordt. Op deze wijze is het mogelijk steun toe te kennen zonder aanvraagprocedure en dus de administratieve lasten voor de landbouwers tot het minimum te beperken.

Meer info over deze beslissing lees je hier.

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →