Sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Voor ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap, is het een pijnlijke realiteit dat ze wettelijk gezien geen geboorteaangifte kunnen doen. Het lokaal bestuur Sint-Truiden opent nu voor hen een sterrenregister. Alle ouders in Sint-Truiden die ooit geconfronteerd werden met dit verlies kunnen hun sterrenkindje laten registreren in het sterrenregister. Met dit initiatief wil het lokaal bestuur de ouders een hart onder de riem steken en hun verdriet erkennen en valideren.

Er is geen groter verdriet dan dat van een ouder die een kind verliest. Of dat nu voor, tijdens of na de geboorte is. Elke zwangerschap, ongeacht hoe lang, zorgt voor een band met het kind.

“Met de opening van dit sterrenregister willen we het verdriet helpen dragen. Het registreren van hun sterrenkindje biedt ouders een gevoel van erkenning en validatie van hun verlies. Het bevestigt dat hun kindje, ook al werd het niet levend geboren, een belangrijke plaats inneemt in hun leven en in de samenleving. Als een teken van verbondenheid en troost ontvangen ouders bij de registratie een theelichtje in de vorm van een sterretje, wat herinnert aan de kracht van licht in donkere tijden, vergelijkbaar met de symboliek van Wereldlichtjesdag. Dit sterrenregister helpt ook om de stilte en de taboes te doorbreken die soms nog heersen rond het verlies van een kind tijdens de zwangerschap. Daarom vinden we het ook belangrijk dat Truienaren die vroeger een kindje verloren hebben nog steeds een registratie kunnen doen. Bovendien hebben ouders de mogelijkheid om een geboorteboom af te halen om een levende herinnering aan hun sterrenkindje te planten”, zegt schepen van Bevolking Hilde Vautmans.

Lees verder onder de foto.Actuele data rond zwangerschapsverlies zijn er bijna niet. Volgens de website factcheck.vlaanderen wordt bijna één op de zes vrouwen tijdens de zwangerschap geconfronteerd met zwangerschapsverlies. Uit een recent rapport van The Lancet blijkt dat wereldwijd 1 op 10 vrouwen ooit werd geconfronteerd met zwangerschapsverlies. Naar schatting 10 tot 25% van alle zwangerschappen resulteert in een miskraam. Het risico is sterk leeftijdsgebonden.

“Dit registratieproces is niet alleen een symbolische handeling, het kan een positieve stap zijn in het rouwproces, omdat het ouders in staat stelt om hun verdriet te uiten”, besluit burgemeester Ingrid Kempeneers tevens bevoegd voor Burgerlijke stand.

Het sterrenregister is een digitaal document. Het zal de naam, voornaam, geboorteplaats en datum van stilgeboorte van het kindje bevatten, evenals de namen en het adres van de ouder(s). De registratieprocedure is eenvoudig en kan ofwel online gebeuren via een formulier op de stadswebsite of fysiek na afspraak bij de Burgerlijke Stand.

Voor meer informatie en om een symbolische registratie te starten, kan je terecht op www.sint-truiden.be/sterrenregister.

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →