‘Terug naar school’-actie vraagt aandacht voor de strijd tegen honger op school

1 jaar brood(doos)nodig in Sint-Truiden

Voetbalclub STVV wordt ambassadeur

Eén jaar geleden sloegen het lokaal bestuur Sint-Truiden en vzw Enchanté de handen in elkaar om het project Brood(doos)nodig in Sint-Truiden uit te rollen. Brood(doos)nodig heeft als doel elke leerling te voorzien van een gevulde brooddoos. STVV wordt ambassadeur van het project.

Vzw Enchanté uit Gent ontwikkelde het project brood(doos)nodig om de problematiek van lege brooddozen aanpakken. Als leerlingen met honger achter de schoolbanken zitten, dan heeft dat een negatieve impact op de schoolprestatie en het welzijn van het kind. Iedereen -bedrijven, handelaars of burgers – kan via de website van vzw Enchanté een zelfgekozen bedrag doneren aan de deelnemende scholen of aan één individuele school. Met deze steun kunnen de scholen gezonde voeding aanbieden aan hun leerlingen.

“Lege brooddozen zijn helaas ook in onze scholen een gekend probleem. Daarom nam het lokaal bestuur Sint-Truiden in 2022 het initiatief om als pionierstad, samen met vijf andere steden, het project brood(doos)nodig buiten Gent uit te rollen. Zeven Truiense scholen nemen sindsdien deel. Vanaf dit schooljaar (2023-2024) komt er nog een achtste school bij. In totaal bereiken we zo meer dan 1600 leerlingen met dit initiatief. De scholen kunnen zelf kiezen op welke manier ze de gezonde voeding aanbieden. Een kommetje soep, een ontbijthoekje of gezonde tussendoortjes… de scholen weten het beste wat er nodig is voor hun leerlingenpubliek”, vertelt schepen van flankerend onderwijs Nina Kvikvinia.

“Van maandag 4 september tot en met vrijdag 8 september organiseert de vzw een ‘Terug naar school’-actie. Supermarktketen Lidl sponsort tijdens deze actie alle etenswaren om de lege brooddozen te vullen. Zo kunnen de leerlingen van de deelnemende scholen met een volle maag aan het nieuwe schooljaar beginnen. Daarnaast willen we met deze actie het project bij alle Truienaars onder de aandacht brengen en mensen oproepen om een gift te doen zodat onze kinderen op school geen honger lijden en zich kunnen concentreren tijdens de les. Vorig schooljaar is meer dan dertienduizend euro opgehaald voor de zeven deelnemende scholen”, vervolgt schepen Kvikvinia.

“Kinderen die naar school komen met een lege of weinig voedzame brooddoos ontnemen we kansen op vele vlakken. Voor die kinderen is het geen evidentie om zich te concentreren en te leren, maar ook spelen en vrienden maken is minder vanzelfsprekend met een lege maag,” zegt Kim Swyngedouw coördinator bij Enchanté

Ambassadeur met het hart op de juiste plaats

Vzw Enchanté vroeg iedere stad om ambassadeurs te zoeken voor de ‘terug naar school’-actie van het project Brood(doos)nodig. In Sint-Truiden zal STVV het hartverwarmende initiatief mee uitdragen.

“STVV is meer dan een voetbalploeg. Wij willen – samen met de stad en de organisaties in het middenveld – ook een motor van maatschappelijke verandering in Groot-Haspengouw zijn. Door deze hartverwarmende actie te ondersteunen, bouwen we als club mee aan een regio waar iedereen zorgt voor elkaar. Voeding is levensbelangrijk voor de fysieke en mentale ontwikkeling. Dat geldt voor onze spelers, maar zeker ook voor alle schoolgaande kinderen. Daarom ondersteunen onze spelers deze actie graag als ambassadeur”, vertelt Bert Stas (brand manager bij STVV).

“Wij geloven dat armoede een belangrijke uitdaging is die het welzijn van onze inwoners en de algehele welvaart van onze regio beïnvloedt. Als lokale overheid willen wij alle inspanningen ondersteunen om de armoede in onze gemeenschap uit te bannen en zelf verdere initiatieven ontwikkelen en implementeren die hulp bieden aan individuen en gezinnen die in armoede leven”, besluit Pascy Monette, schepen van Armoede.

Meer informatie over het project Brood(doos)nodig of zelf een bijdrage doneren: https://enchantevzw.be/nl/brooddoosnodig of contacteer één van de deelnemende scholen in Sint-Truiden:

BS De Letterfant (Engelmanshoven – Gelinden)

BS ’t Vlindertje (Velm)

BS De Zonnebloem (Wilderen)

BS Momentum (Sint-Truiden)

BS De Klimop (Sint-Truiden)

BS Sint-Jan Berchmansschool (Sint-Truiden)

BS Schuttershof (Sint-Truiden)

Atheneum Campus Speelhof (Sint-Truiden)

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →