Europese Commissie bereid beschermingsstatus wolf te herzien

De Europese Commissie dringt er bij lokale overheden op aan gegevens te verzamelen voor de beoordeling van de staat van instandhouding van de wolf in Europa. Europees Parlementslid Hilde Vautmans pleit al jaren voor een evaluatie van de beschermingsstatus van de wolf en roept alle belanghebbenden op hun actuele gegevens over wolvenpopulaties en de gevolgen daarvan in te dienen bij de Europese Commissie.

Europees Parlementslid en lid van de commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “Ik ben verheugd dat de Europese Commissie, onder impuls van Ursula von der Leyen, vandaag een belangrijke stap heeft gezet richting een voorstel om, indien nodig, de beschermingsstatus van de wolf in de EU te wijzigen en het rechtskader te actualiseren. Het Europees Parlement wijst al verschillende jaren op de uitdagingen, en in toenemende gevallen gevaren, die de groeiende aanwezigheid van wolvenroedels met zich meebrengt. In onze resolutie van november 2022 vroegen we nog duidelijk aan de Europese Commissie om die beschermingsstatus opnieuw te bekijken. Daarnaast pleitten we ook om maatregelen in te voeren die de samenleving tussen wolf en mens en dier bevordert. Ik roep daarom alle belanghebbenden op om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen en deze over te maken aan de Europese Commissie*. Enkel voldoende data uit voldoende lidstaten kunnen een objectieve evaluatie tot stand brengen. De toenemende aanwezigheid van wolven in onze Europese gebieden drukt op onze landbouwgemeenschappen. Ik heb steeds gepleit voor een objectieve herziening van de beschermingsstatus en voldoende middelen voor onze boeren en burgers om zich te kunnen weren tegen de wolf. Ik ben niet tegen de wolf, maar de instandhouding van de wolf op pan-Europees niveau rechtvaardigt een verlaging van de beschermingsstatus. Dat de Europese Commissie nu actief stappen zet om dit te herbekijken, juich ik zeer hard toe.”  
 
*Alle lokale gemeenschappen, wetenschappers en alle belanghebbenden worden verzocht voor 22 september 2023 actuele gegevens over de wolvenpopulatie en de gevolgen daarvan in te dienen via EC-WOLF-DATA-COLLECTION@ec.europa.eu

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →