Groot bloesemfeest in Sint-Truiden met tractorenrondrit, traditionele zegening en het lof van diaken Ivo Dams (+foto’s)

Op zondag 23 april 2023 vond aan het kerkje van Guvelingen het grote bloesemfeest plaats. Het jaarlijkse hoogtepunt van de bloesemfestiviteiten. Voorafgaand verzamelden zo’n tachtigtal tractoren op de Grote Markt voor een tractorbloesemrondrit van 25 km alvorens ze in rij aanschoven voor de traditionele zegening.

“Het wisselvallige weer weerhield de toeristen niet om tijdens de Paasvakantie een bezoek te brengen aan onze stad. De Truiense logies kende een bezettingsgraad van 100%. In de paasvakantie kreeg Visit Sint-Truiden meer dan 4500 toeristen over de vloer. Er en namen bijna 500 personen deel aan de schemerwandelingen. Meer dan 50 bezoekers maakten een prachtige rit door Haspengouw op de Bloesembus. Verder werden er 1250 wandelplannen gedownload via de website van Visit Limburg en fietspunt Station verhuurde meer dan 220 fietsen. Bovendien zorgen de late bloesems ervoor dat we ook de komende dagen nog volop kunnen genieten van een prachtige witte bloemenzee. En dan moet het beste misschien nog komen want de roze appelbloesems zullen nog ontluiken”, vertelt schepen van Toerisme Nina Kvikvinia.

Klik op de foto’s om te vergroten.

Lees verder onder de foto.

Het traditionele hoogtepunt van het voorjaarsseizoen, de bloesemzegening en het Lof van diaken Ivo Dams, was intussen al aan zijn 73ste editie toe. Naar goede gewoonte was er eerst de wonderlijke openingsceremonie aan de kerk van Guvelingen, met onder meer een lenteconcert en een bloesemlezing van de Haspengouwse fruitdichter. Ook de Muziekkapel Chirojongens RvM Sint-Marten gaf het beste van zichzelf met een stukje uit hun Taptoe-programma. Nadien vertrok een meterslange stoet naar Hasp-O stadsrand. Daar kregen fruitbomen, tractoren, fietsen, bijen en huisdieren de symbolische gelukzegen van diaken Ivo Dams.

Lees verder onder de foto.

Bloesemfeest voor jong en oud

“De Truiense bloesemzegening is uniek in haar soort. Het is al sinds 1950 één van de belangrijkste uithangborden van onze stad. We stellen vast dat deze bijzondere traditie ook bij nieuwe generaties een ingang heeft gevonden. Het bloesemfeest is dan ook een gezellig familiemoment voor jong en oud. Bezoekers konden op de streekproductenmarkt proeven van het beste van de fruitregio en het bloesemterras viel in de smaak. Het succes van dit bloesemfeest hebben we te danken aan de vele vrijwilligers en organisaties die hier hun schouders onder zetten”, aldus burgemeester Ingrid Kempeneers.

Zonder boeren geen bloesems

“Bloesemtoerisme en fruitteelt blijven hele belangrijke economische sectoren voor Sint-Truiden en Haspengouw. De vele toeristen die de bloesempracht komen bewonderen zorgen voor heel wat inkomsten voor de talrijke logies en horeca in onze stad. Zonder de boeren zijn er geen bloesems. De fruittelers in onze regio leven van het fruit dat de bloesems voortbrengen. We vinden het dan ook belangrijk dat we het zegenen van de bloesems en het veiligstellen van het fruitoogst elk jaar blijven organiseren. Sinds dit jaar hebben we ook een ‘Jeugdambassadeur voor Haspengouw en het fruit’. De 13-jarige Rémy Gressens uit Sint-Truiden heeft de taak op zich genomen om ons lekker Haspengouws fruit te promoten,” zegt eerste schepen Hilde Vautmans.

Tentoonstelling ‘Gedeelde oogst, verbonden verhalen’

Nog tot en met 17 mei loopt de bijzondere expo ‘Gedeelde oogst, verbonden verhalen’.

De pop-up tentoonstelling onderzoekt hoe de viering en zegening van landbouw elders in Europa plaatsvindt en hoe migratie en seizoenarbeiders nieuwe verhalen en rituelen creëren in de Haspengouwse boomgaarden en Westlandse (NL) kassen. Ze toont je andere perspectieven op landbouwerfgoed aan de hand van bestaande en nieuwe rituelen.

Voor meer informatie over de toeristische activiteiten en de tentoonstelling kan je terecht bij de dienst Toerisme via info.toerisme@sint-truiden.be of op 011 70 18 18

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →