21.000 toeschouwers voor  de 76ste Internationale Verloure Moondagstoet (+ foto reeks)

Op maandag 20 februari 2023 bereikte het carnavalsseizoen van Sint-Truiden haar hoogtepunt. Meer dan 21.000 bezoekers genoten van de 76ste Internationale Verloure Moondagstoet in het centrum van de stad. Het werd één groot feest voor jong en oud.

“Voor het eerst sinds 2020 reden er terug kleurrijke praalwagens vol met ambiancemakers en snoepgoedstrooiers door onze straten. In totaal namen maar liefst 45 carnavals- en folkloreverenigingen deel. Dertien ervan uit Sint-Truiden zelf”, vertelt een enthousiaste schepen van Carnaval Hilde Vautmans. “De Internationale Verloure Moondagstoet werd bijgewoond door meer dan 21.000 toeschouwers die langs de straten stonden om een ​​glimp op te vangen van het bonte spektakel. Knotsgekke kostuums, vrolijke dansgroepen en leuke muziekdeuntjes zorgden voor een feestelijke en levendige sfeer. De stoet duurde zo’n anderhalf uur en werd voorafgegaan door een publicitaire karavaan. Een aantal wagens sprongen in het oog maar het meeste applaus mocht de wagen van de Koninklijke Orde van de Commeduur, met stadsprins Steve I° en stadsjeugdprinses Lore I° aan boord, ontvangen.” 

Zondagavond al kregen stadsprins Steve I° en stadsjeugdprinses Lore I° de sleutels van de stad én de sjerp uit handen van burgemeester Ingrid Kempeneers. 

“Het is met veel plezier dat ik de macht gedurende twee dagen heb overgedragen aan onze stadsprins en stadsjeugdprinses. Ze hebben er twee jaar op moeten wachten maar vandaag is het hun hoogdag. En wat een feest! Het succes van de carnavalstoet is een weerspiegeling van het harde werk en de toewijding van de organisatoren en de deelnemende carnavals- en folkloreverenigingen”, vertelt burgemeester Ingrid Kempeneers.

“We zijn dankbaar en blij met de enorme opkomst voor onze 76ste Internationale Verloure Moondagstoet. Als carnavalshoofdstad van Haspengouw hebben we getoond hoe creatief en origineel we uit de hoek kunnen komen. Het kriebelde dan ook om weer te mogen feesten.  Carnaval is een integraal onderdeel geworden van de identiteit van onze stad en we kijken ernaar uit om deze traditie voort te zetten in de komende jaren”, aldus Giani Creten, Vice-Opper en Proclameur van de Koninklijke stadscarnavalsvereniging Orde van de Commeduur.

“Het evenement van dit jaar was een enorm succes in termen van inclusiviteit voor mensen met een handicap. De inspanningen van de stad om ervoor te zorgen dat iedereen van de festiviteiten kan genieten, hebben hun vruchten afgeworpen. Meer dan 70 mensen volgden de carnavalsstoet vanuit de andersvaliden zone. Er was vlakbij parking voorzien en begeleiders zorgden ter plaatse voor ondersteuning. De verenigingen stonden wat langer stil en gaven extra aandacht aan de mensen met een handicap”, vertelt schepen van Toegankelijkheid Mieke Claes.

Klik op de foto om te vergroten.

Foto’s @Stad Sint-Truiden

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →