Meer ruimte voor terrassen dankzij een nieuw uitgebreid terrasplan

Het terrasjesseizoen gaat weer van start! Sint-Truiden bruist dan van de gezelligheid, alle handelaars en horeca-uitbaters zetten extra in op beleving. Maar dit jaar heeft het stadsbestuur iets extra in petto.

Terrassen in het stadscentrum
“Het college van burgemeester en schepenen besliste om extra ruimte vrij te maken voor bijkomende terraszones en dat is een fantastische zaak”, vertelt schepen van Middenstand,horeca en evenementen, Hilde Vautmans. “Vanaf nu vrijdag 3 maart tot en met 31 oktober 2023 kunnen horeca-uitbaters extra terraszones op de Grote Markt, het Heilig Hartplein en de Groenmarkt innemen. Die extra ruimte is nodig om de vele bezoekers een plekje te geven op onze terrassen. Shoppers, levensgenieters, toeristen… allen vinden ze de weg naar de mooiste hoofdstad van Haspengouw. We hebben dan ook de mooiste boetieks en horecazaken van het land. Iedereen kan er zijn gading vinden of je nu voor de klassiekers gaat of hippe hotspots, we hebben het allemaal. Er staan heel wat activiteiten op de agenda, als eerste staat zondag 12 maart op de agenda met de populaire Lente Opendeur. En het is uitkijken naar de bloesems!”

Verkeersvrije zone

Vanaf 28 april tot en met 31 oktober zal de zone achter de Onze-Lieve-Vrouwekerk bovendien verkeersvrij zijn op weekdagen vanaf 17u tot 1u ’s nachts en gedurende het weekend tot 1u van de daaropvolgende maandag. Daarnaast worden er extra verkeersvrije periodes voorzien rond feestdagen. “Met het verkeersvrij maken van deze straten kunnen we een bijkomende veilige, recreatieve zone creëren in ons stadscentrum. Deze gezellige terrasjes nodigen passanten uit om even de tijd te nemen en te genieten”, vertelt burgemeester Ingrid Kempeneers.

Onze dorpen
“Niemand kan ontkennen dat wij ook fantastische horecagelegenheden hebben in onze dorpen, ook daar werd voorzien dat uitbaters hun terrassen kunnen uitbreiden op aanpalende pleinen, over de breedte van voetpaden en op parkeerplaatsen. Sint-Truiden bruist, in de kern van de stad maar zeker ook in de dorpen errond. We moeten er alles aan doen om horeca en handel te ondersteunen en onze stad moet een feest zijn voor elke bezoeker”, zegt eerste schepen Hilde Vautmans.

Sensibiliseren en informeren

Vandaag nog vertrekken er brieven en mails naar alle horeca-uitbaters om hen te informeren over de terras uitbreidingsmogelijkheden. Ze worden verzocht om de inplantingsplannen stipt na te leven. Dat is nodig omdat deze zones moeten gevrijwaard worden voor de hulpdiensten. Dat is ook de reden waarom meubilair niet zomaar in de grond kan verankerd worden en gemakkelijk verplaatsbaar moet zijn. “We starten dit jaar wat vroeger zodat we zeker op tijd klaar zijn om bewoners én bezoekers te laten genieten van de mooiste stad van Europa!”, zegt schepen van Middenstand en Handel Hilde Vautmans. 

Voor meer informatie over de zomerterrassen kan je altijd terecht bij 
Team Toerisme, Evenementen en Lokale economie op 011 70 18 28 of via 
info.economie@sint-truiden.be

Veerle R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →