Op de historische site van woonzorgcentrum ’t Meiland in Sint-Truiden verrijst binnenkort een toekomstgerichte woonzorgbuurt: ‘t Meyland. Gelegen op 500 meter van het stadscentrum, in de Unesco-kernzone van het Sint-Agnesbegijnhof, wordt de 1,8 hectare grote site herontwikkeld tot een plek waar inclusief wonen, zorgen en samenleven centraal staan.
De kernvisie van het project is “gelaagd wonen en zorgen”. Dat betekent: een buurt waar jong en oud samen leven, met respect voor de rijke geschiedenis van de plek én in harmonie met de omgeving. Het masterplan zet in op een autoluwe, groene en levendige woonzorgsite, waar publieke, collectieve en private functies in elkaar overvloeien, net zoals in het oorspronkelijke begijnhof.
In de eerste fase voorziet het project:
- 12 meergeneratiewoningen, geschikt voor levenslang wonen
- een lokaal dienstencentrum als hart van de site, met ontmoetingsruimte, cafetaria, polyvalente zaal en leslokalen
- een nieuw kinderdagverblijf
De omgevingsvergunning voor deze bouwfase werd begin 2025 afgeleverd. De geraamde bouwkost bedraagt 11,4 miljoen euro.
Het bestaande woonzorgcentrum met 60 woongelegenheden blijft voorlopig behouden, terwijl de oudere hoogbouw al is afgebroken. In latere fases wordt de site verder aangevuld met co-housing gezinswoningen, volkstuintjes en een fablab. Die laatste biedt ruimte voor buurtactiviteiten én materiaalbeheer.
“Met ‘t Meyland zetten we een belangrijke stap naar zorg op mensenmaat, verweven met de stad en het landschap. We bouwen niet alleen nieuwe gebouwen, maar creëren een gemeenschap waarin jong en oud zich thuis kunnen voelen.” zegt Pascal Monette, voorzitter van Zorgbedrijf Sint-Truiden.
Erfgoed en landschap in ere hersteld
De herontwikkeling van ‘t Meyland grijpt terug naar de historische structuur van het begijnhof. De oude begijnhofmuur wordt deels hersteld of visueel opgeroepen. Binnen de gebouwen worden functies en woningtypes slim ingedeeld.
Lees verder onder de foto.

Ook het Haspengouwse landschap speelt een hoofdrol. Het ontwerp brengt hoogstamboomgaarden, graslanden en de Cicindriabeek opnieuw tot leven, aangevuld met voedselbossen en wadi’s voor wateropvang en biodiversiteit.
Een wijk op mensenmaat
‘t Meyland wordt een autoluwe woonerfsite, met ruimte voor trage mobiliteit en groene verbindingen naar domein ’t Speelhof en het stadscentrum. Dankzij een slim parkeerbeleid en deelmobiliteit blijft de auto op de achtergrond.
Met dit project heeft Zorgbedrijf Sint-Truiden de ambitie een duurzame, solidaire en veerkrachtige woonzorgomgeving te realiseren, gedragen door de buurt.
Vanavond werd tijdens een raadscommissie het project toegelicht aan de gemeenteraadsleden. Die kregen een inkijk in het masterplan en de ambities voor de site. De voorstelling kadert in een transparante communicatie naar alle beleidsniveaus en benadrukt het belang van ‘t Meyland als toekomstgericht en gedragen stadsproject.
‘t Meyland wordt zo niet alleen een woonplek, maar ook een leefplek — een eigentijdse herinterpretatie van het begijnhof als collectieve, intergenerationele gemeenschap.