EXPO ‘Waar schuilt eenzaamheid’
Sprekende woorden en beelden

Vandaag opent de nieuwe expo ‘Waar schuilt eenzaamheid’ in Museum DE MINDERE in Sint-Truiden. Centraal staan sprekende woorden en beelden die eenzaamheid zo herkenbaar mogelijk in beeld brengen. De expo is het resultaat van persoonlijke verhalen en ervaringen van Truienaren. Het project kwam tot stand in een samenwerking tussen Avansa Limburg, het Zorgbedrijf, museum DE MINDERE en het lokaal bestuur Sint-Truiden.

“Eenzaamheid is van alle tijden en van iedereen. Het is ook een gevoel dat iedereen anders ervaart. Er zijn zoveel situaties waarin we genoeg mensen of de juiste banden in ons leven missen. Het woord eenzaamheid en de beelden die je daarbij te zien krijgt, passen daar vaak niet bij. Met deze expo willen we aandacht vragen voor deze problematiek. Iedereen kan met een klein gebaar een positief effect hebben op het leven van anderen. Nodig eens iemand uit voor een koffie en een babbel en je zal versteld staan van hoe goed het doet om er te zijn voor een ander. Het gevoel dat iemand naar je luistert is onbetaalbaar”, vertelt schepen van Eenzaamheid Pascy Monette.

“Met Avansa Limburg wilden we een grotere woordenschat en beeldbank om deze gevoelens bespreekbaar te maken. Die creëerden we via workshops waarbij we bewust doorsnee mensen een platform gaven om met hun eigen ervaringen creatief aan de slag te gaan. Journaliste en auteur Laura Massoels bracht verhalen rond eenzaamheid naar boven in een workshop creatief schrijven. Fotograaf Hans Put leerde de groep dan weer pakkende beelden maken bij de verhalen over eenzaamheid. De combinatie van woord en beeld resulteerde in deze pakkende expo”, aldus Karolien Nouwen vormingswerker Avansa Limburg.

“Kunst en cultuur maken moeilijke thema’s bespreekbaar en toegankelijk bij een breed publiek. In een tijdsgeest waarin iedereen heel bereikbaar is door onder andere sociale media zien we dat er toch heel veel eenzaamheid is. Met deze laagdrempelige tentoonstelling proberen we een ander licht te werpen op deze thematiek en hopen we mensen samen te brengen”, zegt schepen van Cultuur Stijn Vanoirbeek.

“De verhalen, woorden en beelden uit deze workshops verdienen een warme plaats om tentoon te stellen. Wij werken graag mee aan deze productie want het museum is een ontmoetingsplaats voor mensen die interesse hebben in de thema’s ‘grote vriendschap voor mens en dier’, ‘respect voor de natuur’ en ‘vrede en rechtvaardigheid’.  De expo past daarom volledig bij het concept van museum DE MINDERE. Nog tot 15 maart 2023 kan je de tentoonstelling bezoeken”, vertelt Peter Preuveneers van museum DE MINDERE.

Op donderdag 29 december om 16u gaat daarom ook de gespreksnamiddag ‘Warme gesprekken over koude dagen’ door op de expo: https://avansa-limburg.be/activiteiten/warme-gesprekken-over-koude-dagen. Aansluitend is er om 19u een vredeswake in DE MINDERE.

Klik op de foto om deze te vergroten.

Foto’s @Stad Sint-Truiden

V.R.

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →
%d bloggers liken dit: