Kakje-zakje-(vuilnis)bakje: Sint-Truiden lanceert nieuwe hondenpoepcampagne

Hondenpoep op je wandelroute, onder je schoenzool, op speelpleinen en sportterreinen, in het park… het is voor heel wat mensen een grote ergernis.  Hondenpoep is niet alleen een smet op de netheid van onze leefomgeving, maar zorgt ook voor geuroverlast en kan zelfs ernstige infectieziekten veroorzaken. Daarnaast worden heel wat hondenpoepzakjes achtergelaten in rioleringen. Daarom lanceert het lokaal bestuur van Sint-Truiden een nieuwe campagne tegen hondenpoep, ‘KAZABA’: kakje > zakje > (vuilnis)bakje.

De honden zelf kunnen we niets verwijten: de hondeneigenaars zijn verantwoordelijk voor het opruimen van de hondenpoep. Op basis van het GAS-reglement is iedere hondeneigenaar verplicht om de hondenpoep netjes te verwijderen én om een middel bij zich te hebben om de hondenpoep te kunnen opruimen, zoals een hondenpoepzakje. Vervolgens hoort het zakje thuis in de vuilnisbak. Met andere woorden: het kakje in een zakje en vervolgens in een vuilnisbakje (‘KAZABA’). ‘Overtredingen kunnen worden beboet met een GAS-boete tot €350’, verduidelijkt waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers. ‘Met datzelfde bedrag kan je maar liefst 7000 hondenpoepzakjes kopen.’

Honden heel erg welkom, hondenpoep niet

‘Honden zijn heel erg welkom in Sint-Truiden’, aldus Kempeneers. ‘Voor veel hondeneigenaars is hun gezelschapsdier hun beste vriend. Helaas wordt de hondenpoep nog te vaak achteloos achtergelaten. Veel baasjes denken bovendien dat ze de (biologisch afbreekbare) hondenpoepzakjes in de rioleringen mogen werpen, maar dit is niet het geval. De zakjes verstoppen immers de buizen en roosters.’

Verplaatsbare hondenpoepborden

Stad Sint-Truiden investeert bovendien in nieuwe, verplaatsbare hondenpoepborden. ‘Inwoners die overlast ervaren door hondenpoep, kunnen een verplaatsbaar hondenpoepbord aanvragen’, klinkt het. ‘Dat kan via de stadsapp op hun smartphone, via het formulier op de stadswebsite, via mail of door de meldingskaart die ze achteraan in het stedelijk infoblad vinden te deponeren in de brievenbus aan het stadskantoor. Als er op de locatie in kwestie geen hondenpoepbord kan worden geplaatst, kunnen we zorgen voor raamaffiches.’

Losloopweides en hondenzwemvijver

Ook als je je hond laat loslopen, is dat een overtreding op het GAS-reglement. ‘Wil je je gezelschapsdieren de tijd van hun leven bezorgen zonder leiband en de kans op een GAS-boete vermijden? Dan kunnen ze zich helemaal uitleven in één van de losloopweides op ons grondgebied, bijvoorbeeld het Speelhof of domein Nieuwenhoven. Bovendien kunnen onze viervoeters bij dit warme weer genieten in de verfrissende hondenzwemvijver’, besluit waarnemend burgemeester Kempeneers.

V.R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →
%d bloggers liken dit: