Infoavond over winkeldiefstal stuurt Truiense handelaars voorbereid de zomer in

‘Wat kan ik doen om winkeldiefstallen te voorkomen?’ en ‘Wat doe ik als ik iemand op heterdaad betrap?’. Op die vragen kregen tal van handelaars uit Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken een antwoord tijdens de infoavond die het lokaal bestuur Sint-Truiden en de lokale politie eind vorige week voor hen organiseerden. Gedurende twee uur toonden medewerkers van Crime Control NV de aanwezigen hoe ze winkeldieven te slim af kunnen zijn. Met de zomer voor de boeg komen de nuttige wenken over onder andere goede gewoonten en afspraken zeer gelegen.

‘Volgens de gegevens van de criminaliteitsbarometer daalde het aantal winkeldiefstallen in Sint-Truiden van 95 diefstallen in 2018 naar 44 gevallen in 2020. In 2021 stelden we opnieuw een lichte stijging vast naar 47 gevallen’, aldus Steve Provost, korpschef lokale politie Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken.  ‘De sterke daling in 2020 hangt natuurlijk nauw samen met de extra sluitingsdagen tijdens de lockdown’, verklaart waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers, tevens bevoegd voor Integrale veiligheid en Veiligheidsdiensten. ‘Daarnaast is het de vraag in welke mate de aangiftebereidheid een effect heeft op deze cijfers. Volgens schattingen wordt nationaal maar 10 procent van de vastgestelde diefstallen aangegeven.’

‘Ondanks de bemoedigende cijfers vormen winkeldiefstallen nog altijd een belangrijk segment binnen de categorie ‘diefstal en afpersingen’’, verduidelijkt schepen van Middenstand en handel Hilde Vautmans. ‘Uit een Europese studie is gebleken dat in België de verliezen door winkeldiefstal oplopen tot maar liefst 1 miljard euro. Winkeldiefstal blijft dus absoluut een zwaar onderschat probleem. Het is bijgevolg essentieel dat we onze handelaars op alle mogelijke manieren blijven ondersteunen, onder andere met initiatieven als deze voorlichtingsavond.’

Preventie blijft belangrijk

Sinds januari kan de politie meerderjarige winkeldieven die op heterdaad worden betrapt meteen een minnelijke schikking voorstellen waarvan het bedrag kan oplopen tot 350 euro. ‘Toch blijven bewustmaking en preventie erg belangrijk’, aldus waarnemend burgemeester Kempeneers. ‘Welke producten aantrekkelijk zijn, kan snel veranderen. Bovendien gebruiken winkeldieven voortdurend nieuwe trucs om aan het oplettende oog van de winkeliers te ontsnappen. Waakzaam blijven is de boodschap.’

‘De meest recente infoavond dateerde van een aantal jaar geleden. Het was dus absoluut noodzakelijk voor onze stad om dit opnieuw vast te pakken’, vult schepen Vautmans aan. ‘Met de zomerbraderie én de soldeperiode in het vooruitzicht, zijn de nieuwe tips en tricks zeer welgekomen.’

Tips & tricks

Tijdens de sessie doorprikten medewerkers van Crime Control NV diverse stereotypen. Ze toonden aan hoe handelaars verdacht gedrag kunnen herkennen en lichtten verschillende diefstaltechnieken toe. Na het infogedeelte konden de aanwezigen ervaringen uitwisselen tijdens een netwerkmoment. ‘Op de handige flyer die op het einde van de avond werd uitgedeeld vinden de deelnemende handelaars nog eens de belangrijkste tips om winkeldiefstal te voorkomen’, klinkt het.

Mystery shopvisits

Na de infoavond plant Crime Control NV 2 mystery shopvisits om te controleren of de infoavond effect heeft gehad. ‘Bij zo een mystery visit wordt er incognito geshopt bij een aantal handelaars in onze stad die deelnamen aan de infoavond’, aldus schepen Vautmans. ‘Tijdens hun bezoek aan de winkels registreren ze eventuele pijnpunten. Nadien brengen ze individueel verslag uit aan de handelaars in kwestie. Achteraf worden de resultaten nog in een algemeen rapport teruggekoppeld naar alle handelaars. Op die manier kunnen we met z’n allen veilig en alert aan de zomerperiode beginnen.’

@Stad int-Truiden

V.R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →
%d bloggers liken dit: