Regen blaast 75 kaarsjes uit

Wat een dag vol feestelijke activiteiten moest worden, viel letterlijk in het water. Zondag 5 juni vierde de toeristische dienst van Sint-Truiden haar 75 jarig bestaan. Helaas moesten de activiteiten vroegtijdig stopgezet worden. De grote spelbreker was een zware regenzone die zondagnamiddag over grote delen van het land trok.
75 taarten die besteld waren om feestvierders te trakteren werden bezorgd aan jeugdverenigingen, woonzorgcentra, armoedeverenigingen en het ziekenhuis.
De blikvanger van de feestelijkheden is een gigantisch houttapijt voor de abdijtoren.

In 2022 blaast Toerisme Sint-Truiden 75 kaarsjes uit. Begin jaren dertig werd onder impuls van ingenieur-architect Guillaume Govaerts al een flyer verspreid met als titel ‘Sint-Truiden Kunststad’ en ook daarna bleven Truiense handelaars de toeristische uitstraling van de stad promoten. Pas enkele jaren later, na de Tweede Wereldoorlog, richtte het stadbestuur de ‘gemeentelijke dienst’ op. Gaston Borghs, toenmalig medewerker van de Waterdienst werd bereid gevonden om in het toeristische seizoen als ambtenaar de dienst te bemannen. Sint-Truiden werd zo een van de eerste steden met een eigen toeristisch infopunt. ’Die belangrijke verjaardag konden we onmogelijk onopgemerkt laten voorbijgaan’, verklaart schepen van Toerisme Nina Kvikvinia. ‘Een bezoek aan Sint-Truiden staat gelijk aan Limburgse verwennerij. We hebben daarom 75 taarten besteld. Omwille van het weer zijn de namiddagactiviteiten afgelast en zijn de taarten naar Truiense jeugdverenigingen, woonzorgcentra, ziekenhuizen en armoedeverenigingen gebracht. We hopen dat we op deze manier onze vreugde kunnen delen!’

Een unieke postkaart en een gigantisch houttapijt

Op een unieke postkaart zet kunstenaar Kim Duchateau de toeristische troeven van Sint-Truiden nog eens in de kijker: historisch erfgoed, geurige bloesems, heerlijk fruit en verrassende fietstochten in de natuur. ‘Met de hulp van talloze Truiense vrijwilligers werd op het Abdijplein een prachtig houttapijt gelegd dat vanaf morgen te bezichtigen is. Ik kan iedereen aanraden om nog tot 19 juni een kijkje te gaan nemen, aldus schepen Kvikvinia.’

Geen rem op vernieuwing

‘Na 75 jaar is Toerisme Sint-Truiden levendiger dan ook,’ aldus schepen Kvikvinia. ‘Ik ben bijzonder trots op onze medewerkers en al de originele nieuwigheden waarmee we dit jaar al konden uitpakken: overnachten in een boomgaard in slaapkubussen onder de sterrenhemel, het vernieuwde bloesemfeest, onze nieuwe gezinsspeurtocht ‘Sint-Truiden Binnenstebuiten’ en de archeologische wandeling ‘Sint-Truiden Ondergronds’, de sfeervolle bloesemmarkten in april… Zoveel vernieuwende manieren waarop bezoekers en Truienaars de troeven van onze stad voor het eerst of opnieuw kunnen ontdekken.’

Tegelijk worden traditionele sterkhouders gekoesterd: het rijke verleden van de stad en het betoverende Haspengouwse landschap. ‘Dat het hier zalig wandelen en fietsen is, bleek opnieuw tijdens de afgelopen bloesemperiode: we mogen zonder de minste overdrijving spreken van een echt topseizoen’, aldus schepen Kvikvinia. ‘Een paar dagen geleden opende de nieuwe tentoonstelling ’75 jaar Buck Danny’ de deuren op de Minderbroedersite en DronePort. Ook daaraan is een nieuwe fietszoektocht gekoppeld die je op weg doorheen het glooiende Haspengouwse landschap langs markante plaatsen uit het militaire heden en verleden van Sint-Truiden voert.’

In de zomer komt er een nieuwe gezinswandeling rond de reuzenstoelen in Cicindriavallei. Met de nieuwe ‘Wandeling op wieltjes’ kunnen gezinnen met jonge kinderen in de kinderwagen of op de loopfiets, maar ook step- en rolstoelgebruikers via een aangepast parcours genieten van al het moois dat Sint-Truiden te bieden heeft. ‘Als klap op de vuurpijl zorgen we in het najaar voor een waardige opvolger voor Sint-Truiden by Lights’, vervolgt de schepen.

Nog een heel jaar feest

‘We nodigen iedereen van harte uit om met ons mee te vieren’, besluit de schepen. ‘Nog het hele jaar zijn er tal van stadswandelingen en gidsbeurten die bezoekers de leukste plekjes van Sint-Truiden laten ontdekken. In het najaar kunnen liefhebbers nog een vleugje toeristische geschiedenis opsnuiven op onze tentoonstelling met oude flyers en affiches in het stadhuis.’

Foto’s Stad Sint-Truiden

V.R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →
%d bloggers liken dit: