Sint-Truiden viert 75 jaar Buck Danny met tentoonstelling en nieuwe fietszoektocht

In 2022 blaast de populaire pilotenreeks Buck Danny 75 kaarsjes uit. Vanaf 1 juni kan iedereen meegenieten van zijn vele avonturen op een boeiende expo in Sint-Truiden. Aan de tentoonstelling is ook een nieuwe fietszoektocht gekoppeld die helemaal in het teken staat van de avontuurlijke gevechtspiloot en het militaire heden en verleden van Sint-Truiden.

Buck Danny beleefde zijn eerste avontuur in 1947 in het weekblad Robbedoes. Met de afloop van de Tweede Wereldoorlog was er ook een abrupt einde gekomen aan de toevoer van Amerikaanse strips. In een gloednieuwe stripreeks onderworpen de Luikenaars Victor Hubinon en Jean-Michel Charlier de Amerikaanse piloot Buck Danny aan tal van avonturen. Ondertussen verschenen 58 albums over de heldhaftige belevenissen van deze vliegenier, waarvan 40 van de hand van Charlier en Hubinon.

Expo’s in de Minderbroederskerk en DronePort

Van 1 juni tot en met 2 oktober kunnen liefhebbers van stripverhalen en iconische vliegtuigen hun  hart ophalen bij twee expo’s in de Minderbroederskerk en DronePort. Daar worden bezoekers ondergedompeld in de fascinerende wereld van Buck Danny en maken ze van dichtbij kennis met een aantal klassieke vliegtuigtypes die gelinkt zijn aan de militaire geschiedenis van Haspengouw, onder andere de Boeing B17 Flying Fortress, Republic P-47 Thunderbolt, Supermarine Spitfire en de Republic F84 Thunderjet.

‘Ons militaire verleden maakt van Sint-Truiden de ideale plek voor deze tentoonstelling’, verduidelijkt schepen van Citymarketing en Militaire zaken Hilde Vautmans. ‘Het vliegveld in Brustem, waar nu DronePort gevestigd is, speelde in de Tweede Wereldoorlog een voorname rol in de eindstrijd tegen de Duitse bezetters. In het Luchtmachtmuseum in de Diesterstraat krijgen bezoekers al een bijzonder mooi overzicht van de militaire geschiedenis van de voormalige basis van Brustem. Ik ben bijzonder verheugd dat we via deze tentoonstelling en de bijbehorende fietstocht een nog breder publiek kunnen laten kennismaken met dit belangrijke stukje stadgeschiedenis.’

Fietsen langs het militaire verleden

Aan de tentoonstelling is bovendien een flinke fietszoektocht verbonden. De route van meer dan 20 km voert je van het Luchtmachtmuseum in de binnenstad naar de voormalige luchtmachtbasis van Brustem. ‘Op 14 markante locaties, waaronder de twee expo’s, maak je kennis met het militaire verleden van Sint-Truiden’, vult schepen van Toerisme Nina Kvikvinia aan. ‘Terwijl je geniet van het prachtige Haspengouwse landschap, passeer je langs bunkers en monumenten. Onderweg kan je je kennis aftoetsen met een wedstrijdformulier, waarmee je onder andere kans maakt op een weekendverblijf en de volledige stripreeks van ‘Buck Danny’.’

Het militaire heden

Via de Koninklijke School voor Onderofficieren op de Campus Saffraanberg en het lokale  comité BMS (Burgerlijke Militaire Samenwerking Sint-Truiden) onderhoudt de stad nog altijd uitstekende contacten met Defensie. ‘We ontvangen de studenten van de militaire school met open armen een ook de afgestudeerden keren nog graag terug naar onze stad. Tussen 31 mei en 4 juni organiseert het Belgische leger voor het eerst in zijn geschiedenis een Internationale Taptoe met muziekkapellen uit België, Frankrijk, Polen en de Verenigde Staten. Naast Bergen, Namen, Brugge en Brussel, mag Sint-Truiden zich rekenen tot de vijf fiere gaststeden van dit fantastische evenement’, aldus schepen Vautmans. ‘Ik kan iedereen van harte aanbevelen morgen (2 juni) te komen meegenieten van dit unieke muziek- en licht spektakel. Natuurlijk hoort daar ook een bezoek aan deze prachtige tentoonstelling bij en, voor wie daar zin in heeft, een fikse fietstocht langs ons militaire erfgoed.’

V.R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →
%d bloggers liken dit: