Gezelligheid troef tijdens Truiense Dag van de Buren

Op vrijdag 27 mei werd de Dag van de Buren opnieuw uitbundig gevierd. Het vertrouwde concept bracht op meer dan 50 locaties verspreid over gans Sint-Truiden buren bij mekaar voor een gezellig onderonsje. Overal doken buiten de stoeltjes op voor een leuke avond onder buren. 

Je spreekt een plaats en tijdstip af met je buren, iedereen brengt zijn eigen stoel mee, een drankje (of een paar) en eventueel iets om te knabbelen. Dat is het eenvoudige, maar supergezellige opzet van de Dag van de Buren. Ondertussen is de Dag van de Buren uitgegroeid tot een vaste waarde in Sint-Truiden. Dit jaar namen maar liefst 53 buurten deel.

‘Samen met de coördinator Buurtwerking ben ik bij verschillende initiatieven de gezellige sfeer gaan opsnuiven. Het doet deugd om te zien dat zoveel buren samenkomen om een praatje te slaan en te genieten van de kleine dingen in het leven. De sfeer zat er overal goed in!’ zegt schepen van Wijk- en Dorpszaken Stijn Vanoirbeek.

Voor de initiatiefnemers stond een gratis feestpakket klaar met allerhande ingrediënten voor een geslaagde avond. ‘In het ‘Dag van de Buren-pakket’ zit een fles FairTrade-wijn, een kartonnetje lokaal geperst appelsap, allerlei knabbels, een slinger met vlagjes en onderleggers en servetten. Daarnaast hebben we gezorgd voor een aantal lokale biertjes uit Zepperen en Brustem waarmee Kom op tegen Kanker en het Brustemse verenigingsleven worden gesteund.’

Verbondenheid in de buurt

Het lokaal bestuur van Sint-Truiden wil alle inwoners stimuleren om hun buren en buurt beter te leren kennen en beter te maken. Iedereen die in zijn of haar straat of wijk iets op touw wil zetten, kan rekenen op de nodige ondersteuning. ‘Onze coördinator Buurtwerking helpt Truienaren met plezier op weg bij de organisatie van verbindende initiatieven’, aldus de schepen. ‘In Sint-Truiden zijn er heel wat ondernemende buurtcomités die zich inzetten om de verbondenheid in hun buurt te vergroten en sinds een aantal jaar zien we hun aantal almaar toenemen. In een dorp of wijk waar samenhang is, is het fijn wonen. We kunnen zulke initiatieven dan ook alleen maar toejuichen en ondersteunen.’ 

Mènne geboer is de beste

Goede buren zorgen voor elkaar met een glimlach of een vriendelijk woord. Ze steken een handje toe waar nodig of zetten zich in voor hun buurt. ‘Onder het motto ‘Mènne geboer is de beste’ konden Truienaars een buur nomineren die zich bijzonder inzet voor de buurt’, zegt schepen Vanoirbeek. ‘Het zijn de mensen die een wijk doen leven. Zij zijn het hart van de gemeenschap en creëren zorgzame buurten.’

Heb je zin gekregen om zelf iets te organiseren samen met je buren? Neem dan zeker een kijkje op www.sint-truiden.be/buurtwerking, stuur een mailtje naar buurtwerking@sint-truiden.be of neem contact op met de coördinator Buurtwerking via 0492 156887

Klik op de foto om deze te vergroten.

V.R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →
%d bloggers liken dit: