‘Pet bij, huid blij’. Lokaal bestuur Sint-Truiden lanceert nieuwe bewustmakingscampagne tegen huidkanker

Nu de zomer er weer aankomt, wil het lokaal bestuur van Sint-Truiden de Truienaars bewustmaken van de nadelige gevolgen van langdurige en onbeschermde blootstelling aan schadelijke uv-straling. Hiervoor doet het lokaal bestuur een beroep op de deskundigheid van drie Truiense dermatologen en het artistieke vakmanschap van beeldend kunstenaar Kore Hermans. De nieuwe sensibiliseringscampagne werd gelanceerd op 18 mei op de vooravond van de 24ste Europese Euromelanomadag.

Melanomen zijn kwaadaardige huidtumoren die erg snel kunnen evolueren en zich uitzaaien. Via de jaarlijkse Euromelanomacampagne willen Europese dermatologen zo veel mogelijk mensen leren hoe ze melanomen in een vroeg stadium kunnen herkennen en wat ze kunnen doen om huidkanker te voorkomen.

‘Eens dergelijke tumoren een vergevorderd stadium hebben bereikt, is er voorlopig nog weinig aan te doen. Het is dus van levensbelang om deze huidkankers te voorkomen of in elk geval tijdig op te sporen’, bevestigt schepen van Lokaal gezondheidsbeleid Stijn Vanoirbeek, die van dichtbij heeft meegemaakt welke gevolgen een onbehandeld melanoom kan hebben. ‘Mijn moeder is overleden aan huidkanker. Ik kan het belang van zelfonderzoek niet genoeg benadrukken. Zie je een verdacht plekje? Spreek hier dan over met je huisarts of maak een afspraak met je dermatoloog om erger te voorkomen.’

Tips van Truiense dermatologen

Tegen 2025 zal het aantal melanoomhuidkankers wereldwijd stijgen met 18% tot 340.271 gevallen per jaar, terwijl de sterfgevallen met 20% toenemen tot 72.886. Tegen 2040 zullen jaarlijks bijna 500.000 mensen worden gediagnosticeerd en zullen 105.904 aan de ziekte overlijden. ‘Ook in Sint-Truiden zien dermatologen alsmaar meer mensen met huidkanker’, bevestigt schepen Vanoirbeek. ‘Met deze campagne willen we onze inwoners de handvaten aanreiken om zichzelf te beschermen, schadelijke huidvlekjes te herkennen en, als dat nodig is, de juiste stappen te ondernemen.’

In een aantal speciaal voor deze campagne opgenomen filmpjes geven de Truiense dermatologen Decraene, Leys en Peeters deskundige uitleg. Ze vertellen onder meer over de gevaren van schadelijke uv-straling, hoe je melanomen kan herkennen en wat de meest doeltreffende voorzorgsmaatregelen zijn. ‘Een groot deel van dat interview kan je terugvinden in het stadsmagazine van mei. De volledige tekst vind je ook terug via de stadswebsite. Daar kan je ook de videoreportages bekijken,’ klinkt het.

Foto’s Stad Sint-Truiden

V.R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →
%d bloggers liken dit: