Veilig Surfen : Hackers nemen telefoonnummers over

Weet je wat ‘Sim Swapping’ is? De methode bestaat erin iemands identiteit over te nemen en een telefoonnummer in te palmen. Een goede raad: deel geen persoonlijke gegevens op de netwerken!

Helaas komt oplichting via de telefoon nog steeds vaak voor. Sommige nummers wekken wel argwaan, andere daarentegen worden als betrouwbaar beschouwd. “Velen van jullie melden ons (valse!) telefoontjes te ontvangen van organisaties als de Europese Unie, de FOD Financiën of de Federale Politie. En het nummer dat verschijnt, is een nummer dat begint met 0475 of 0477, waardoor de ontvanger er vertrouwen in heeft“, legt commissaris Bogaert van de Federal Computer Crime Unit uit.

Hoe is dit mogelijk? De daders maken gebruik van een methode die ‘Sim Swapping’ heet en waarmee ze telefoonnummers kunnen ontfutselen door iemands identiteit over te nemen. “Concreet gaat de hacker zich documenteren door te surfen op de sociale netwerken. Hij gaat er een groot aantal persoonlijke gegevens vinden die je deelt, zoals je naam, je geboortedatum, je beroepsactiviteit en vaak ook je telefoonnummer. Inmiddels is Instagram hun belangrijkste bron geworden. Maar laten we niet vergeten dat professioneel georiënteerde platformen, zoals LinkedIn, hen ook kunnen helpen informatie te verzamelen“, legt Olivier Bogaert in detail uit.

De hacker zal dan contact opnemen met je operator en zich als jou voordoen. Hij zal uitleggen dat er een probleem is met de huidige simkaart en hem vragen om een nieuwe vooraf aangeschafte simkaart te activeren. “Om het vertrouwen van de operator te winnen, zal hij zich in jouw naam voorstellen en jouw geboortedatum of jouw adres opgeven. Zodra de kaart is geactiveerd, kan hij dan bellen of sms’en.

Deel je persoonlijke informatie niet

Hoewel de tweestapsvalidatie een manier is om je apparaten te beveiligen, zal het hier geen nut hebben, aangezien de hacker zelf de code zal ontvangen … Eén goede raad dus: vermijd het online delen van informatie en gebruik een applicatie zoals Google Authenticator om je codes te genereren.

Gelukkig zijn de operatoren in ons land zeer alert voor dit fenomeen van ‘Sim Swapping’. Maar er zijn nog steeds risico’s. “Als je je simkaart in een winkel wil vervangen, moet je je identiteitskaart laten zien. Doe je dat telefonisch, dan moet je je rijksregisternummer en factuurgegevens doorgeven. Dat is echter niet het geval in andere landen. Omdat België veel buitenlandse inwoners telt, zouden hun nummers hiervan het slachtoffer kunnen worden. En dankzij de spoofingtechniek (identiteitsdiefstal) zou een Belgisch nummer kunnen worden weergegeven.”

Bron Federale Politie