Truiense geluksschool exposeert in de Begijnhofkerk:‘Volg altijd je IKIGAI!’

Samen met de Maastrichtse kunstenaar Helmi Cuijpers gingen de leerlingen van basisschool Momentum op zoek naar hun ‘IKIGAI’, een Japanse geluksfilosofie. Het resultaat werd in een heuse expo gegoten die van 22 tot en met 29 april gratis te bewonderen is in de Truiense Begijnhofkerk.
‘Momentum is een geluksschool met een methodevisie’, legt directeur Kris Selis (44) uit. ‘Ieder jaar werken we rond een jaarthema en dit jaar is dat de Japanse geluksfilosofie ‘Ikigai’. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is een van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa dat leiden. Op dit Japanse eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld. Deze insteek is ideaal voor de leerlingen van onze school. Zij filosofeerden samen met de Filosofieschool ‘Doen!Denken!’ rond de 10 regels om je Ikigai te volgen.
Erfgoedweek
‘Beeldend kunstenaar Helmi Cuijpers van de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht ging op haar beurt met de leerlingen aan de slag om hun zoektocht in een mooie expo te gieten’, gaat Selis verder. ‘En die belevingstentoonstelling in de prachtige Begijnhofkerk van Sint-Truiden luidt meteen ook de start van de Erfgoedweek in.’
‘We beseffen dat extra aandacht besteden aan de ontwikkeling van muzisch talent op school broodnodig is’, vertelt schepen van Flankerend Onderwijs Nina Kvikvinia. ‘Ik ben dan ook blij te zien dat Momentum daarop volop inzet onder begeleiding van een muzische coach in de persoon van Truiens talent Marco Lenaerts!’
‘Provincie Limburg ondersteunt graag projecten waarin erfgoed en onderwijs elkaar ontmoeten, vanuit het geloof dat erfgoed ons niet alleen vertelt wie we zijn en vanwaar we komen, maar ook wat ons uniek maakt. We zien deze expo als een sterk middel om leerlingen te helpen hun innerlijke belevingswereld tot uitdrukking te brengen. En dit in het prachtige kader van de historische Begijnhofkerk van Sint-Truiden’, besluit gedeputeerde van Erfgoed Igor Philtjens.
De tentoonstelling, die tot stand kwam in samenwerking met provincie Limburg en het lokaal bestuur van Sint-Truiden, is gratis te bezichtigen tot en met 29 april. Voor meer informatie kan je terecht bij deskundige Flankerend Onderwijs Jeroen Cops via jeroen.cops@sint-truiden.be of op 011 70 15 64.

V.R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →
%d bloggers liken dit: