Kastkunst steekt Truiense elektriciteitscabines opnieuw in een kleurrijk jasje

Voor de tweede editie van Kastkunst slaat het lokaal bestuur van Sint-Truiden opnieuw de handen in elkaar met professionele kunstenaars om een kunstwerk te creëren op tal van elektriciteitscabines. De verrassende creaties zullen dit jaar opduiken in zowel het stadscentrum als in een aantal Truiense deelgemeenten.

Wie elektriciteitscabine zegt, denkt vaak aan een muisgrijze kast die geruisloos opgaat in het straatbeeld. ’Door deze alledaagse voorwerpen te transformeren tot een kleurrijke kunstwerk wekt Kastkunst het Truiense straatbeeld tot leven’, zegt Johan Mas, schepen van Nutsleidingen en Riolering. Hiervoor wordt naar goede traditie samengewerkt met een aantal getalenteerde kunstenaars die met hun rijkgevulde kleurenpalet tal van elektriciteitscabines omtoveren tot kunstwerken met een eigen verhaal.

‘Tijdens de eerste editie hebben we het concept ‘kastkunst’ in het stadscentrum geïntroduceerd. Lokale artiesten creëerden tal van kunstwerken in de Stationsstraat, de Stapelstraat en de Luikerstraat’, legt waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers, die destijds het initiatief nam, uit. ‘De tijd dat we de kleurloze elektriciteitscabines voorbijwandelden zonder ze een tweede blik te gunnen werd zo voorgoed verleden tijd. Met deze tweede editie brengen we nog meer leven in het straatbeeld van Sint-Truiden. De kunstenaars creëren niet alleen een kleurenspektakel op de elektriciteitscabines in het stadscentrum, maar trekken ook naar enkele deelgemeenten.’

‘We kunnen opnieuw beroep doen op heel wat artistiek talent’, aldus schepen Vanoirbeek. ‘Dit jaar werken weer tal van begaafde kunstenaars mee aan het project, onder anderen Alyssa Bers, Stephanie Kempeneers, Mr.Donka, Emma Veulemans, Jet Driesen en de leerlingen van de Academie Haspengouw Beeld. Deze samenwerking zorgt voor unieke kunstwerken, die één worden met hun omgeving. Je kan de verrassende creaties dit jaar ontdekken in het stadscentrum van SintTruiden, maar ook in de deelgemeenten Brustem, Engelmanshoven, Ordingen, Gelinden en Aalst.’

Iedere elektriciteitscabine is voorzien van een QR-code die doorverwijst naar meer informatie over het kunstwerk en de betrokken artiest. Meer info op de webpagina van het project: https://www.debogaard.be/programma/kastkunst-2/

V.R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →
%d bloggers liken dit: