10.000 bezoekers beleven bloesemvreugde in Sint-Truiden tijdens toeristisch toppaasweekend

Tijdens de paasvakantie genoten 25.000 toeristen en inwoners opnieuw van de bloesempracht in Sint-Truiden. Het mooie weer van de voorbije dagen lokte zo’n 10.000 bloesembewonderaars naar de wandel- en fietsroutes tussen de weelderige boomgaarden. Dankzij het zonnige weer en het nieuwe activiteitenaanbod vonden de fietsers en wandelaars tijdens de tweede week van de paasvakantie massaal de weg naar Sint-Truiden. Met de traditionele bloesemzegening in het vooruitzicht, maakt de stad zich klaar voor een tweede topweekend op rij.

‘De bloesems blijven de populairste reden om een uitstap richting Haspengouw te maken’, aldus schepen van Toerisme Nina Kvikvinia. ‘Via onze toeristische website bezochten maar liefst 55.442 personen de bloesemmeter die in de laatste week van maart online kwam te staan om zo een trip te plannen naar de bloesems. Sinds het begin van april raadpleegden 190.550 bezoekers onze site. We zijn natuurlijk verheugd dat die bezoekersaantallen de cijfers van 2019 opnieuw evenaren en zelfs overtreffen. Het doet onvoorstelbaar veel deugd dat Sint-Truiden na twee jaar weer overloopt van de bloesemvreugde. Als je hier de voorbije dagen even halthield, heb je vast en zeker de gezellige drukte in en buiten de stad opgemerkt.’

Op de fietsroutes kleurden de tellers rood. Richting knooppunt 189 vonden meer dan 8.000 fietsers de weg naar de bloesems. In de fietspunten van Sint-Truiden werden 144 fietsen verhuurd. Op de zonovergoten zomerterrassen in de binnenstad, ontvingen de Truiense horeca-uitbaters de vele bezoekers met open armen. Ook de bloesembars kennen een grote toeloop. ‘Tijdens de paasvakantie telden we bij de Belorta Bloesembar alleen al meer dan 15.000 bezoekers. Op paasdag was er zelfs een uitschieter van 4.000 gasten!’ glundert de schepen. ‘Geen nood als je er nog niet bent geraakt: de bloesembar blijft nog geopend tot 15 mei.’

Ook de logiesuitbaters in Sint-Truiden kijken tevreden terug op de paasperiode. Tijdens het paasweekend waren de meeste logies volledig volgeboekt en ook op het tijdelijke kampeerterrein heerste er een gezellige drukte. ‘In het algemeen zijn de weekends in april volzet, door de week is het iets rustiger’, klinkt het. ‘En de bloesempracht blijft zeker nog even duren. De bloesemmeter vertelt ons dat de kersen- en appelbomen nog volop in bloei staan. Iedereen die tijdens de komende periode nog wil genieten van het wondermooie schouwspel is van harte welkom in de hoofdstad van Haspengouw.’

Gevarieerd toeristisch aanbod

Dankzij het vernieuwde toeristische aanbod kunnen bezoekers de Haspengouwse bloesems op uiteenlopende manieren bewonderen. ‘Een fikse fietstocht of gezellige schemerwandeling langs de geurige boomgaarden staat garant voor een onvergetelijke herinnering’, aldus de schepen. ‘De Bloesembus voert je langs de mooiste bloesemlandschappen in de streek. Ook de bloesembezoekjes aan een van onze fruitbedrijven of een rit tussen de bloesems met de PIPO-trein zijn absolute aanraders. Er zijn nog plaatsen vrij voor de georganiseerde activiteiten, maar wacht zeker niet te lang. Ik kan iedereen alleen maar aanraden om het zelf te komen beleven. Bezoek zeker ook eens onze gezellige bloesemmarkten in de kerkdorpen op woensdagen in april tussen 14 en 20u.’
 

Bloesemfeest als jaarlijks hoogtepunt

Het hoogtepunt van de bloesemperiode is ongetwijfeld de jaarlijkse bloesemzegening met picknickfestival op zondag 24 april aan het kerkje van Guvelingen. De bloesems, bijen, fietsen, huisdieren en tractoren worden dan gezegend voor een goede oogst, voorspoed en veilige fietstochten. ‘Iedereen is welkom voor deze onvergetelijke dag!’ aldus de schepen.

Voor meer informatie over het bloesemaanbod in Sint-Truiden kan je terecht bij de dienst Toerisme via info.toerisme@sint-truiden.be of op 011 70 18 18. Het volledige activiteitenprogramma vind je op https://www.visitsinttruiden.be/aanbod/bloesem/.  De evolutie van de bloesems kan je op de voet volgen op de bloesemmeter https://www.visitsinttruiden.be/aanbod/bloesemmeter/ .

Reserveer tijdig jouw picknickmand voor het Bloesemfeest op 24 april. Wil je op die dag een begeleide fietstocht maken langs de mooiste landschappen in de streek? Ook dat kan. Reserveren voor de picknick en de fietstochten kan via www.visitsinttruiden.be.

V.R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →
%d bloggers liken dit: