Het FAVV roept op om 5 chocoladeproducten van het merk Ferrero niet meer te consumeren. De producten worden gelinkt aan een Salmonella-uitbraak in verschillende Europese landen.

 Het gaat om de volgende producten die geproduceerd werden bij Ferrero te Aarlen :Kinder Surprise 20g en 3x20g met een vervaldatum (THT) tussen 11/07/22 en 7/10/22,Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22Schoko-Bons met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22Kinder Mini Eggs met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22.
Consumenten die deze producten in hun bezit hebben, worden met aandrang gevraagd om de producten niet te consumeren.


Deze producten zijn populair bij jonge kinderen. Met Pasen in aantocht, verzoekt het FAVV dat ouders en opvoeders controleren of ze deze producten in hun bezit hebben en, zo ja, ervoor zorgen dat ze niet worden geconsumeerd.


Terugroeping door Ferrero in België en verschillende andere Europese lidstaten

Het FAVV vestigt de aandacht op een productterugroepingsactie van het bedrijf Ferrero voor producten die in hun bedrijf te Aarlen werden geproduceerd.
Sinds het FAVV op de hoogte werd gebracht van dit dossier, voert het Agentschap bijkomende en gerichte controles uit bij bedrijf Ferrero in België.


Salmonella uitbraak in Europa

Na een reeks Salmonella-uitbraken in verschillende lidstaten, werd een onderzoek uitgevoerd met als doel een gemeenschappelijke bron te identificeren. Het onderzoek wees naar Ferrero ‘Kinder Surprise’ Chocolade eieren als verdacht levensmiddel. In België zijn er op dit moment nog geen bevestigde gevallen gelinkt aan deze uitbraak. Er wordt in samenwerking met de Gemeenschappen en het Nationaal Referentielaboratorium Sciensano een onderzoek gevoerd naar een aantal verdachte gevallen.


Wat is Salmonella en wat zijn de symptomen?

Salmonella is een bacterie die de infectie Salmonellose kan veroorzaken. Er zijn verschillende types van Salmonella. De serotypes Enteritidis (S. Enteritidis) en Typhimurium (S. Typhimurium) zijn de laatste jaren verantwoordelijk voor het merendeel van de besmettingen bij de mens. Salmonellose is een vaak voorkomende infectie die in de meeste gevallen zonder behandeling geneest. In sommige gevallen kan Salmonellose meer ernstige vormen aannemen. Bij ernstige symptomen moet een arts worden geraadpleegd die een behandeling kan opstarten.

De mogelijke symptomen van besmetting door Salmonellose zijn koorts, buikkrampen en diarree en dit binnen de 6 tot 72 uur na consumptie van het besmette voedsel. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen lopen een groter risico op het ontwikkelen van symptomen.

Consumenten die met vragen zitten over Salmonella kunnen contact opnemen met het Meldpunt voor de consument van het FAVV via het online formulier of op het gratis nummer 0800 13 550 (bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en op woensdag van 13.00 tot 16.30 uur).

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →
%d bloggers liken dit: