Voel de bloesemvreugde: Sint-Truiden luidt de lente in met fris bloesemaanbod

Op donderdag 31 maart luidde het lokaal bestuur in het Sint-Agnesbegijnhof de lente in met een gloednieuw bloesemaanbod. Jaarlijks zakken tienduizenden bezoekers af naar Haspengouw om weg te dromen bij de ontluikende bloemenpracht. Bij de start van het nieuwe bloesemseizoen, stelde Toerisme Sint-Truiden het kersverse activiteitenaanbod voor met traditionele sterkhouders zoals de bloesembars en het bloesemfeest, maar ook enkele verrassende nieuwigheden.

‘In de lente gonst het in Sint-Truiden en omstreken opnieuw van de activiteiten. Het is hét moment om eropuit te trekken en je te laten verleiden door een schouwspel van betoverende bloesems’, vertelt schepen van Toerisme Nina Kvikvinia. ‘Naar goede gewoonte staan we bij de start van het bloesemseizoen paraat met een kwalitatief en gevarieerd toeristisch aanbod: nieuwe fiets- en autoroutes leiden je langs de mooiste plekjes tussen de bloesems en het fruit. Op verschillende punten kan je fietsen of vespa’s huren… naast een fikse wandeltocht, blijft dat de beste manier om de bloesems te ontdekken. Daarnaast vinden ook de succesvolle bloesem- en fruitbezoekjes aan fruit- en wijnbedrijven opnieuw plaats en kan je sinds 26 maart weer aangenaam verpozen in de sfeervolle bloesembars en bloesemlounges. Iedereen die de komende weken wil genieten van de wondermooie bloesempracht is van harte welkom in de hoofdstad van Haspengouw.’

De eerste bloesems

‘De groei van de appel-, peren- en kersenbloesems hangt af van allerlei factoren, die we in samenwerking met Proef Centrum Fruit (PC Fruit) nauwgezet in de gaten houden. Die observaties delen we via de bloesemmeter’, klinkt het. ‘De bloesemmeter is zo de ideale barometer voor wie binnenkort wil afzakken naar Sint-Truiden voor een uitstapje of een langer verblijf. Je komt er precies te weten wanneer de fruitbloesems in de Truiense boomgaarden op hun mooist zijn. Onze logies en horeca zijn er in elk geval klaar voor.‘

Lentefrisse nieuwigheden

‘Voor wie even helemaal wil ontsnappen aan de drukte is er de slaapkubus. Een absolute primeur! Vanaf dit voorjaar kan je in Sint-Truiden overnachten onder de sterrenhemel tussen de hoogstamboomgaarden en in alle comfort’, aldus schepen Kvikvinia. ’Ook nieuw dit jaar zijn de bloesemmarkten in de kerkdorpen, handig gelegen langs de fietsroutes. De heerlijke streekproducten, plaatselijke ambachten en muzikale animatie brengen je er iedere woensdag van april in de vakantiesfeer.’

Bloesemfeest

Tijdens de jaarlijkse bloesemzegening worden de bloesems, bijen, fietsen, huisdieren en tractoren gezegend voor een goede oogst, voorspoed en veilige fietstochten.  Ook dit bloesemfeest wordt in een nieuw kleedje gestoken met een heus picknickfestival en bloesemfietstochten in samenwerking met de Fietsersbond. ‘Na twee jaar gedwongen uitstel, kijken we met zijn allen reikhalzend uit naar de nieuwe lente en zorgeloos genieten. Daarom maken we van zondag 24 april een onvergetelijke dag! Bovenop de traditionele bloesemzegening aan het kerkje van Guvelingen organiseren we tal van activiteiten. Jong en oud kunnen deelnemen aan verschillende fietstochten. Je kan ook een picknickmand bestellen om te ontbijten of te lunchen op het picknickfestival nabij het kerkje.’

Elke dag iets te beleven in april

In april valt er zowat elke dag iets te beleven in Sint-Truiden. Vanaf 1 april openen alle monumenten weer de deuren. Naast de abdijtoren, crypte, de Kapucijnenkapel en het kerkje van Guvelingen zijn ook de Begijnhofkerk, Festraetsstudio, Academiezaal en de Keizerszaal opnieuw te bezoeken. Op 9, 13 en 26 april voert de Bloesembus je langs de mooiste bloesemlandschappen in de streek. Onderweg stop je aan een fruitbedrijf voor een rondleiding in de boomgaard en geniet je van heerlijke Haspengouwse fruittaart met koffie ‘Ook de schemerwandelingen zijn een absolute aanrader’, vervolgt de schepen. ‘Je wandelt tussen de bloesems, laat je meeslepen door oude en nieuwe fruitverhalen, droomt weg bij aangename achtergrondmuziek én wordt onderweg verwend met hapjes en drankjes. Als afsluiter krijg je op de koop toe een lekkere kom soep. Haspengouwse gastvrijheid ten top.’

Voor meer informatie over het bloesemaanbod in Sint-Truiden kan je terecht bij de dienst Toerisme via info.toerisme@sint-truiden.be of op 011 70 18 18. Het volledige activiteitenprogramma vind je op https://www.visitsinttruiden.be/aanbod/bloesem/.  De evolutie van de bloesems kan je op de voet volgen op de bloesemmeter https://www.visitsinttruiden.be/aanbod/bloesemmeter/ .

@Stad Sint-Truiden

V.R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →
%d bloggers liken dit: