Sint-Truiden toont zich warm en solidairmet mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld in Oekraïne!

Sint-Truiden toont zich ook in de Oekraïense vluchtelingcrisis gastvrij en solidair. Het lokaal bestuur neemt een regierol op waarbij ze sterk inzet op kwalitatieve opvang voor personen op de vlucht uit Oekraïne met focus op begeleiding en ondersteuning.

Van noodopvang tot warme thuis bij gastgezinnen
“In onze stad willen we ervoor zorgen dat iedereen zich welkom voelt”, legt waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers uit. “Mensen die bij ons terecht komen voor hulp, krijgen onmiddellijk de nodige begeleiding naar alles waar ze nood aan hebben. In de eerste plaats is dat vaak huisvesting.”

Sinds 16 maart is de noodopvang in het Hoflokaal op de Minderbroederssite geopend. Hier kunnen 15 personen terecht. Alles is voorzien om de mensen een warme plaats aan te bieden. Zo worden er maaltijden geleverd en is er medische ondersteuning mogelijk. Zowel overdag als ‘s nachts zijn vrijwilligers aanwezig om hen bij te staan.

Daarnaast wordt ook het Klokhuis ingericht als noodopvang. Ook hier kunnen 15 mensen terecht in afwachting van een plaats bij een gastgezin. “Het Klokhuis is de uitvalsbasis van jongerenwerking Habbekrats en is officieel ook een OverKopHuis”, zegt Hilde Vautmans, schepen van Bevolking. “De organisatie zet zich in voor het welzijn van kinderen en jongeren. Deze veilige en kindvriendelijke omgeving is dan ook dé geschikte locatie om Oekraïense gezinnen tijdelijk op te vangen.”

Voor de mensen in de noodopvang in het Hoflokaal en het Klokhuis zoeken we actief naar een geschikte verblijfplaats bij een gastgezin. “Het is belangrijk een goede match te vinden tussen gastgezin en de mensen op de vlucht uit Oekraïne. 13 Oekraïense gezinnen, in totaal 46 personen waarvan 17 minderjarigen zijn via het coördinatieteam in een opvanggezin geplaatst. Daarnaast zijn er nog meer dan 140 opvangplaatsen beschikbaar bij Truiense gezinnen. Nog elke dag bieden Truienaars plaatsen aan. De solidariteit in onze stad is ongezien. We zijn bijzonder dankbaar voor het engagement van alle Truienaars”, zegt Ingrid Kempeneers.

Kwalitatieve ondersteuning en begeleiding

“Deze vluchtelingencrisis is een nooit eerder geziene uitdaging waarin wij als lokaal bestuur onze verantwoordelijkheid opnemen”, zegt Jo François, schepen van Financiën. “Het is onze plicht om de nodige middelen te voorzien voor de begeleiding en ondersteuning van de mensen die naar onze stad komen. Daarbij staat de gebruikelijke Truiense levenskwaliteit, ook voor deze nieuwe inwoners, voorop.”

In de eerste plaats is het belangrijk dat mensen zich veilig en welkom voelen. Een team van medewerkers van het lokaal bestuur Sint-Truiden is voortdurend bezig met de organisatie en begeleiding van de personen op de vlucht uit Oekraïne. “Enkele dagen geleden kwam een minder mobiele man van 61 jaar bij ons terecht. Hij had niets meer. Onze medewerkers zochten en vonden een geschikte opvangplaats maar de noden gaan veel verder dan enkel een verblijf. Voeding, kleding en medicatie werden voorzien. Wekelijks zullen we hem verder begeleiden. Het is slechts één van de vele vragen om hulp waarmee we elke dag geconfronteerd worden” legt Pascy Monette, schepen van Maatschappelijke dienstverlening uit.

Daarnaast is het belangrijk dat de Oekraïners die in onze stad verblijven elkaar kunnen ontmoeten en steun vinden bij elkaar. ”Daarom zoeken we een ontmoetingsplaats die permanent toegankelijk zal zijn”, aldus Jo François. “De inspanningen die we nu leveren zorgen ervoor dat zij hun leven weer kunnen opbouwen.”

 “Als lokaal bestuur willen we een brug bouwen tussen de arbeidsmarkt en mensen op de vlucht uit Oekraïne. Zodra ze beschikken over de nodige documenten willen we hen begeleiden naar werk. Daarom zullen we een tewerkstellingscel activeren. In Sint-Truiden kan dat bijvoorbeeld gaan om arbeidsplaatsen in de fruitsector”, aldus Hilde Vautmans.

Duurzame huisvesting

Ondertussen heeft de Vlaamse overheid de intentie om nooddorpen te creëren verspreid over het Vlaamse grondgebied. Ook in Limburg wordt gezocht naar mogelijke locaties. “Het lokaal bestuur volgt dit traject nauw op en onderzoekt de mogelijkheden naar permanente verblijfsaccommodaties in Sint-Truiden,” besluit Ingrid Kempeneers.

Wie wil helpen, kan zich nog steeds aanmelden via de stadswebsite www.sinttruiden.be, mailen naar info.oekraine@sint-truiden.be  of bellen met ons ContactCenter op 011 70 14 14.

V.R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →
%d bloggers liken dit: