Provincie Limburg lanceert de Maand van de Markt op het grootste marktplein van Limburg

Vandaag wordt tijdens de wekelijkse markt in Sint-Truiden het startschot gegeven voor de Limburgse promo-actie Maand van de Markt. Gedeputeerde van Economie Tom Vandeput: “In heel Vlaanderen wordt april ‘De Maand van de Markt’. Het Limburgs provinciebestuur rolt deze actie ook uit in onze provincie. In heel Limburg wordt in april de wekelijkse markt gepromoot met affiches, advertenties in De Goesting van Het Belang van Limburg, een spot op Radio 2 en een promospot op TVL. Er zijn ook winacties voorzien.”

Schepen van Middenstand, Handel en Markten van de stad Sint-Truiden Hilde Vautmans: “Wij zijn blij dat de provincie Limburg de wekelijkse Haspengouw Markt heeft uitgekozen voor de lancering. Het Truiens centrum wordt elke week omgetoverd tot het op één na grootste marktplein van Vlaanderen. 130 Marktkramers bieden een ruim assortiment aan. Als stadsbestuur nemen we voluit deel aan de Vlaamse en Limburgse actie. Wij organiseren zelfs een eigen gemeentelijk aanvullend programma van evenementen en voorzien mooie prijzen om te winnen.”

Markten zorgen voor sfeer en beleving en versterken het bestaande winkelaanbod

In haast elke Limburgse gemeente of de stad is er wekelijks een markt. Markten zorgen voor sfeer en gezelligheid en zorgen voor puur shoppingplezier. Gedeputeerde van economie Tom Vandeput: “Markten hebben een belangrijke meerwaarde voor het centrum van de gemeente of stad. De wekelijkse markt zorgt voor extra beleving en sfeer. En naar die beleving zijn klanten meer en meer op zoek. De producten die op de markten worden aangeboden, verschillen vaak van het aanbod in de bestaande fysieke winkels. Markten zijn hierdoor een perfecte aanvulling van het assortiment in de bestaande winkels in het centrum. Markten zijn dus een bijkomende stimulans om lokaal te shoppen.”

De wekelijkse markt brengt, zeker bij mooi weer en tijdens de vakanties, veel mensen op de been. En die mensen combineren een marktbezoek ook vaak met een bezoek aan de bestaande winkels en horeca in de gemeente of stad. Hierdoor zorgen de markten voor bijkomende omzet bij hun collega’s in het centrum.

Gedeputeerde Tom Vandeput: “Marktkramers zijn volwaardige zelfstandige ondernemers. Ambulante handel is geen folklore. Integendeel. Het is echt ondernemerschap en een volwaardig onderdeel van de economie. Sommige marktkramers investeren ook fors in hun mobiele marktkraam. Op het einde van de maand en het jaar moeten de nodige verkopen en omzet gerealiseerd zijn om de rekening te doen kloppen.”

De markten hebben door corona ook te lijden gehad. Limburg en de andere Vlaamse provincies, OC West en de Vlaamse Federatie hebben daarom de krachten gebundeld om de markten in de spotlights te zetten. April wordt uitgeroepen tot de maand van de markt. Deze promotieactie wordt ook gesteund door het Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Gedeputeerde Tom Vandeput: “In Limburg nemen 20 markten deel aan de actie. Bij elke aankoop op deze markten maakt de bezoeker kans voor het winnen van mooie prijzen. Afhankelijk van de markt wordt de prijzen wekelijks of op het einde van de promotie-actie uitgeloot. De provincie Limburg stelt een Limburg vakantiecheque variërend van 200 tot 400 euro als prijs ter beschikking. Die cheque kan worden verzilverd voor een verblijf of horecabezoek in eigen provincie. Op die manier steunen we ook die ondernemers.”


Meer info over de actie en de deelnemende markten kan je vinden op www.ikkooplokaalinlimburg.be/maand-van-de-markt-april-2022.

Haspengouw Markt: een prikkeling voor alle zintuigen

Schepen van Middenstand, Handel en Markten Hilde Vautmans: “We hebben geen moment getwijfeld om aan deze actie deel te nemen. De stad Sint-Truiden draagt de marktkramers een warm hart toe. Zij zijn het immers die van onze Haspengouw Markt een echt begrip maken en klanten aantrekken van ver buiten de stadsgrenzen.”

Iedere zaterdagvoormiddag van 8u tot 12u30 kan je gezellig komen kuieren op de Haspengouw Markt. Op de Grote Markt, de Groenmarkt, het Minderbroederplein en in de Diesterstraat bieden meer dan 130 marktkramers een ruim en gevarieerd assortiment aan, van dagverse producten zoals fruit, groenten en vis, tot textiel en accessoires of speciale producten. Elke week opnieuw zorgen tal van verrassende initiatieven voor een extra vleugje beleving.

“De Haspengouw Markt prikkelt al je zintuigen! Je moet het zelf meemaken om de waarde ervan volledig te begrijpen,” zegt Hilde Vautmans, schepen van Middenstand, Handel en Markten. “De sfeer, de geuren, de geluiden… . Het is werkelijk Haspengouw in één markt. Onze marktkramers brengen vol passie en trots elke week opnieuw het beste van Haspengouw naar de Truiense markt. Van pyjama’s tot de beste boerenworst die er is: je vindt het hier allemaal.”

Geschiedenis en beleving
De Haspengouw Markt is één van de grootste openbare weekmarkten in België en is diep verankerd in de rijke stadsgeschiedenis. De scheidingslijn tussen de rechtsgebieden van de abt en de Luikse prinsbisschop liep dwars over de Grote Markt en in de abdij zongen de Truiense monniken de lof van de fraaie herbergen rondom het marktplein. “En nog altijd steken onze Franstalige buren graag de taalgrens over om hun wekelijkse inkopen te doen op de Haspengouw Markt”, aldus schepen Vautmans. “Ook de lokale horeca blijft een wezenlijk onderdeel van het marktbezoek. Je kan erop rekenen dat je op de Haspengouw Markt kennissen en familieleden tegen het lijf loopt, je slaat een praatje en na een middag winkelplezier op de markt en in de winkelstraten, laat je je in de watten leggen in onze cafés, brasserieën en restaurants. Nu de uitgebreide zomerterrassen weer staan opgesteld, vind je daar zeker een plekje voor een lekker drankje, heerlijke hapjes of een uitgebreid diner.”

“Tijdens de Maand van de Markt maken bezoekers van de Haspengouw Markt in Sint-Truiden kans op tal van prijzen, waaronder 4 elektrische fietsen, een OFYR barbecue en een Limburg Vakantiecheque ter waarde van 400 euro. Iedere week zorgen muzikale acts en evenementen voor extra gezelligheid. Ik kijk hier als schepen van Markten nu al naar uit”, zegt schepen Hilde Vautmans, tevens bevoegd voor Middenstand en Handel en Evenementen. “Met nog meer animatie en schitterende prijzen wordt onze Haspengouw Markt alleen maar mooier. Echt de moeite dus om eens af te zakken naar onze stad.”

Meer markt in Sint-Truiden
Maar markt in Sint-Truiden is meer dan de wekelijkse Haspengouw Markt. Op de Sunday Markt kan je elke zondag van 6u30 tot 13u verrassende ontdekkingen doen, proeven van smakelijke hapjes bij de foodtrucks en genieten van liveoptredens. Voor de jongste bezoekertjes is er een speciale markt voor en door kinderen. Daarenboven worden er in april voor het eerst elke woensdag bloesemmarkten georganiseerd in verschillende kerkdorpen. Op deze ‘korte keten’-markten bieden lokale producenten hun kwalitatieve streekproducten aan en ook hier staat beleving centraal. Op gezellige terrasjes kunnen de bezoekers hun dorst lessen, smullen van proevertjes en wegdromen bij livemuziek.

V.R