Meer dan 275 enthousiaste Truienaren op info- en ontmoetingsavond Buurtwerking

In de Gazo kwamen op donderdag 24 maart meer dan 275 leden van buurtcomités en initiatiefnemers van buurtactiviteiten samen om ideeën en ervaringen uit te wisselen. De infoavond was meteen ook het startschot om het buurtverenigingsleven terug op gang te trekken. 

Eind vorig jaar werd de avond nog afgelast omwille van de sterk stijgende coronacijfers. Nu de coronamaatregelen sterk versoepeld zijn, wil het lokaal bestuur van Sint-Truiden de buurtcomités motiveren om opnieuw buurtactiviteiten te organiseren en zo de buurtbewoners opnieuw samen te brengen. Na een lange periode van inactiviteit hebben mensen nood aan sociale contacten. Dat bleek overduidelijk tijdens het ontmoetingsdeel waar de aanwezigen werden getrakteerd op een hapje en een drankje. 

‘De jongste jaren hebben we sterk ingezet op buurtactivering en dat heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen’, zegt schepen van Buurtwerking Stijn Vanoirbeek. ‘Van 2016 tot nu groeide het aantal erkende buurtcomités van 17 tot 70. In de huidige code geel mogen we opnieuw samenkomen en daarom is het nu het moment om hen te motiveren en te ondersteunen terwijl ze de buurtactiviteiten weer op gang trekken.’

‘Tijdens de voorbije twee jaar zaten onze buurtcomités niet stil: veel van hen werkten mee aan de voordeurbezoekjes waarbij meer dan 2500 ouderen op een veilige manier bezocht werden om te polsen naar hun welzijn’, aldus schepen Vanoirbeek. ‘Anderen volgden dit voorbeeld en bezochten hun buren bij Kerstmis, Nieuwjaar of Pasen met een kleine attentie aan huis. Nog anderen maakten al plannen voor wanneer er opnieuw meer mogelijk zou zijn. Zo werden er naast de twee bestaande buurtrestaurants in Zepperen en Gelinden twee nieuwe buurtrestaurants voorbereid in Velm en Brustem. Vanaf 28 maart kan je tweewekelijks terecht in Velm en vanaf 7 april zal het buurtrestaurant in Brustem eens per maand de deuren openen.’

Mensen die willen weten of er in hun buurt een Buurtcomité actief is, vragen hebben over hoe ze in hun buurt iets kunnen opstarten, of meer informatie wensen over de buurtrestaurants, kunnen contact opnemen met coördinator Buurtwerking Dirk Benaets op 0492 15 68 87 of via buurtwerking@sint-truiden.be. Meer informatie over de buurtrestaurants vind je ook op https://www.sint-truiden.be/den-teluur-0.

@Stad Sint-Truiden

V.R