Jongeren zorgen voor openluchtfitness in sportpark Haspengouw

De voorbije twee jaar zijn steeds meer mensen gaan sporten in openlucht. Ook openluchtfitnessparken wonnen merkbaar aan populariteit. Afgelopen woensdag opende het lokaal bestuur van Sint-Truiden in het sportpark Haspengouw ter hoogte van de uitvalsbasis van vzw Habbekrats een eerste openluchtfitness.

Via de qr-code op het toestel leer je hoe je de verschillende onderdelen optimaal kunt gebruiken. Tijdens de opening gaven twee kinesitherapeuten een demonstratie waarin ze de jongeren toonden hoe ze op een veilige manier en verantwoorde manier de verschillende spiergroepen kunnen trainen. De openluchtfitness zal vanaf 24 maart gratis en op elk moment toegankelijk zijn voor alle inwoners en bezoekers van Sint-Truiden. Het project werd gefinancierd door vzw Habbekrats en de Truiense jeugddienst. Hiervoor haalde de jongerenwelzijnsvereniging een subsidie binnen van 6.000 euro bij de Nike Foundation. Daarnaast kreeg de jeugddienst via het programma ‘unlock your energy’ van de Koning Boudewijnstichting een toelage toegekend van 8.000 euro.

‘Met deze jongerenfitness speelt het lokaal bestuur in op een concrete vraag van de jongeren’, zegt schepen van jeugd Nina Kvikvinia. ‘Club K, de nieuwe kinderraad, vond dat we meer moesten inzetten op sport- en spelinfrastructuur voor oudere kinderen en jongeren. Ook vanuit de jeugdraad en de begeleiding van Habbekrats kregen we het signaal dat er een sterke nood is aan meer openluchtactiviteiten en een beter en ruimer aanbod voor jongeren ouder dan 16 jaar.’

Dagelijks spant vzw Habbekrats zich in om het emotioneel welbevinden bij maatschappelijk kwetsbare jongeren te verhogen. De openluchtfitness sluit daar perfect bij aan. ‘Lichaamsbeweging heeft zonder enige twijfel een positieve invloed, vooral als het gaat om zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde’, bevestigt schepen van Sport Stijn Vanoirbeek. ‘Sporten geeft energie, heeft een gunstig effect op je stemming, zorgt ervoor dat je lichaam efficiënter omgaat met angst, stress en depressies en verhoogt zo de mentale veerkracht.’

De actie past daarenboven in de ‘Buitenpret’-analyse om speelomgevingen groener, avontuurlijker en uitdagender te maken. ‘De openluchtfitness past naadloos bij de minipitch en hypercourt die zich al op het domein bevinden’, aldus schepen Nina Kvikvinia. ‘De herkenbaarheid, bereikbaarheid en vooral de samenwerking met Habbekrats vzw waren doorslaggevend bij de keuze van deze locatie.’

Voor meer informatie kan je altijd terecht bij dienst Jeugd via info.jeugd@sint-truiden.be of op 011 70 18 80 en dienst Sport via info.sport@sint-truiden.be  of op 011 70 17 70.

@Stad Sint-Truiden

V.R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →
%d bloggers liken dit: