Truienaren steken de handen uit de mouwen voor een propere buurt

Dit weekend wordt opnieuw overal in België campagne gevoerd tegen zwerfvuil. Ook in Sint-Truiden dragen jaarlijks heel wat jeugd- en sportverenigingen, scholen en buurtcomités hun steentje bij door in hun eigen buurt rondslingerend afval op te ruimen. In 2022 nemen 443 volwassenen, kinderen en 801 leerlingen deel aan de actie.

Op 18, 19 en 20 maart organiseren het lokaal bestuur van Sint-Truiden, Limburg.net en de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) opnieuw de actie ‘Straat.net’. ‘Met deze actie willen we duidelijk benadrukken dat afval achteloos wegwerpen als zwerfvuil niet kan. Het is fantastisch om te zien dat zoveel inwoners begaan zijn met hun leefomgeving en vooral ook dat zoveel kinderen en jongeren hun steentje willen bijdragen’, zegt Nina Kvikvinia, schepen van Leefmilieu en natuur. ‘Jong geleerd is immers oud gedaan. Ons lokaal buurtcomité zet zich ook in voor de actie, dus zaterdag steek ik met mijn gezin ook de handen uit de mouwen. Zo zullen de deelnemers samen zwerfvuil opruimen over een afstand van 474 km.’

Dat engagement wordt ook beloond. De deelnemende scholen en verenigingen ontvangen van Limburg.net 15 euro per opgeruimde kilometer. De actie is slechts één onderdeel van een gericht milieubeleid, dat via allerlei preventiemaatregelen mikt op een propere en leefbare stad. ‘In Sint-Truiden zijn er zoveel wondermooie plekjes die ondanks het betoverende uitzicht geregeld door rondslingerend afval worden ontsierd’, aldus de schepen. ‘Met onze nieuwe sensibiliseringscampagne binden we daarom onder het motto ‘het perfecte plaatje op het perfecte plaatsje’ de strijd aan tegen sluikstorten.’ 

Een schone leefomgeving draagt bij tot de levenskwaliteit van alle inwoners. Naast de jaarlijkse zwerfvuilactie, zorgen de dienst Reiniging en de vele mooimakers ervoor dat de stad er ongeacht het seizoen proper bijligt. ‘Hun inzet is onmisbaar om Sint-Truiden net te houden’, aldus de schepen. ‘De mooimakers verzamelen het jaar rond zwerfvuil in hun eigen omgeving. In 2013 waren ze nog met 8 personen. Ondertussen kunnen we al rekenen op 240 geëngageerde vrijwilligers. Samen met hen, de buurtcomités en de dagelijkse inspanningen van de gemeenschapswachten en de lokale politie proberen we dag na dag onze straten afvalvrij te houden. In naam van alle Truienaars, wil ik alle deelnemers aan de zwerfvuilactie én iedereen die onze stad op andere momenten proper houdt van harte bedanken. Telkens als we ons afval, hoe klein ook, keurig in een afvalbak deponeren, maakt dat hun taak een beetje lichter.’

Voor meer informatie over de zwerfvuilactie in samenwerking met buurt- en jeugdverenigingen kan je altijd terecht bij cel Milieu op 011 70 15 30 of via info.milieu@sint-truiden.be.

Klik op de foto om deze te vergroten.

@Stad Sint-Truiden
@Stad Sint-Truiden
@Stad Sint-Truiden
@Stad Sint-Truiden
@Stad Sint-Truiden
@Stad Sint-Truiden
@Stad Sint-Truiden

V.R

Ik woon in Sint-Truiden

Learn More →
%d bloggers liken dit: