Onroerenderfgoeddepot GAZO zet deuren open tijdens Archeologiedagen.

Tijdens de Archeologiedagen kunnen inwoners een bezoek brengen aan het gloednieuwe onroerenderfgoeddepot GAZO in Sint-Truiden. Op donderdag 7 oktober kregen de leerlingen van het 6de leerjaar van de Sint-Ritaschool alvast een exclusieve rondleiding in het onroerenderfgoeddepot.

Zaterdag 9 en zondag 10 oktober zijn het Archeologiedagen. Op ruim 100 locaties in Vlaanderen kan zowel jong als oud zich laten onderdompelen in de wereld van opgravingen en historische vondsten. Ook het gloednieuwe onroerenderfgoeddepot GAZO in Sint-Truiden wordt opengesteld voor het publiek.

Onroerenderfgoeddepot  GAZO
“Sint-Truiden heeft een schat aan erfgoed dat op een correcte en gecontroleerde manier moet worden bewaard. In het onroerenderfgoeddepot GAZO worden onroerend erfgoedobjecten in de allerbeste omstandigheden bewaard voor de toekomst door de depotbeheerder. Met ons depot nemen we een echte voortrekkersrol in want het is het enige erkende onroerenderfgoeddepot in Limburg,“ zegt schepen van onroerend erfgoed Jelle Engelbosch.

(lees verder onder de foto)

®Stad Sint-Truiden

Exclusieve preview voor leerlingen
Op donderdag 7 oktober brachten de leerlingen van het 6e leerjaar van de Sint-Ritaschool het nieuwe onroerenderfgoeddepot GAZO een bezoekje. Eerst kregen ze een exclusieve rondleiding in het depot, waarbij ze de werking van het GAZO-depot leerden kennen en konden zien wat er met de vondsten van de opgraving van de Groenmarkt is gebeurd. Nadien werden er archeologie-workshops georganiseerd. Zo konden de leerlingen archeologische scherven zoeken en sorteren, potten plakken, skeletformulieren leren invullen en puzzelen met skeletten.

Deze workshops zullen doorheen het hele jaar aan andere scholen of groepen kunnen worden aangeboden. De archeologiedagen vormen de ideale gelegenheid om meer te weten te komen over wat er gebeurt met archeologische vondsten na een opgraving. De inschrijvingen voor de archeologiedagen komen vlot binnen. Het interesse in ons erfgoed en hoe het wordt bewaard, is duidelijk groot.

schepen Jelle Engelbosch.

Praktisch
Wil je zelf een rondleiding bijwonen op 9 of 10 oktober tussen 10u en 16u? Stuur een mailtje naar info.gazodepot@sint-truiden.be met jouw voorkeur van datum en uur (10u, 11u, 12u, 14u of 15u).

Er worden max. 15 personen per tijdsslot toegelaten. De rondleiding duurt ongeveer één uur.

Klik op de foto om deze te vergroten.

®Stad Sint-Truiden
®Stad Sint-Truiden
®Stad Sint-Truiden
®Stad Sint-Truiden
®Stad Sint-Truiden
®Stad Sint-Truiden
®Stad Sint-Truiden
®Stad Sint-Truiden

V.R