Op kikkerzoektocht tijdens de Nacht van de Duisternis in Sint-Truiden.

Tijdens de Nacht van de Duisternis op zaterdag 9 oktober wordt in Sint-Truiden de openbare verlichting gedoofd. Iedereen kan genieten van de rust en gezelligheid van een donkere nacht.

Vanaf 19u is er een avontuurlijke kikkerzoektocht in de fruitvallei.

De Nacht van de Duisternis is een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu, de vzw Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder. Voor de 26ste keer doven Vlaamse steden en gemeenten weer massaal de openbare verlichting. Dat maakt mensen bewust van hun energieverbruik.

Lichthinder

“Vlaanderen behoort tot de meest verlichte regio’s in de wereld. Overmatig licht verstoort de natuurlijke dag- en nachtcyclus van planten en dieren, maar ook mensen kunnen daardoor gezondheidsproblemen ondervinden. Zo kan te veel licht het slaappatroon ernstig verstoren. Door deel te nemen aan de Nacht van de Duisternis draagt het stadsbestuur bij aan minder ‘lichtvervuiling’. We roepen iedereen op om ook thuis de lichten te doven”, vertelt schepen van Leefmilieu Ingrid Kempeneers.

Kwaaak

In Sint-Truiden hoeft milieusensibilisering overigens niet saai te zijn. Het stadsbestuur koppelt aan de Nacht van de Duisternis daarom opnieuw een gezellig familie-evenement. In de fruitvallei kunnen bezoekers vanaf 19u terecht voor een avond vol verwondering. Let wel, het aantal plaatsen is beperkt.

“Onze Nacht van de Duisternis is ondertussen al aan zijn 8ste editie toe. Dit jaar hebben we een avontuurlijk programma in elkaar gestoken. Met de laarsjes aan trekken we richting de fruitvallei om kikkers te zoeken. Tijdens de wandeling in de nacht zijn we ons meer bewust van omgevingsgeluiden en geuren. En als de weersomstandigheden het toelaten zien we ontelbare sterren. Ze laten je de duisternis vlug vergeten. Met dit initiatief willen we echt inzetten om jongeren op speelse manier milieubewust te maken en hoe kan dat beter dan met een nachtelijke zoektocht naar kikkers!”, zegt schepen van Jeugd Hilde Vautmans.

Veiligheid
“Uit onderzoek blijkt dat steeds meer burgers zich storen aan overmatige nachtverlichting. Daarom hebben we nu al op verschillende plaatsen in de stad slimme verlichting voorzien. Deze is gedimd tenzij er beweging is in de straat, dan past de verlichting zich aan en gaat ze harder branden. In de toekomst willen we deze zones in de stad verder uitbreiden. We merken dat dit een positief effect heeft op het energieverbruik én mensen ervaren hoe gezellig en rustgevend dit is”, vertelt burgemeester Veerle Heeren.

Om de veiligheid te garanderen, blijft er steeds minimale verlichting voorzien en blijven cruciale verkeers- en kruispunten verlicht. Deelname aan de Nacht van de Duisternis is gratis. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, dien je vooraf in te schrijven. Meer informatie vind je op www.sint-truiden.be/kwaaak

®Stad Sint-Truiden
®Stad Sint-Truiden
®Stad Sint-Truiden
®Stad Sint-Truiden
®Stad Sint-Truiden

V.R