Turbo-rotonde en veiligere fietsverbindingen

Is het straks gedaan met de files ter hoogte van de rotonde van Stayen? Als het aan de Vlaamse Overheid, Agentschap Wegen en Verkeer Limburg (AWV) en het Truiense stadsbestuur ligt dan wel. De huidige rotondeconstructie kan het verkeer onvoldoende vlot afwikkelen daarom wordt ze omgevormd tot een turbo-rotonde waarbij de bestuurder vooraf dient te kiezen welke richting hij wenst te volgen.

Voorjaar 2022 zullen de werken starten aan de rotonde de Stayen om de het verkeer vlotter af te wikkelen. Er komt een zogenaamde turbo-rotonde die bestuurders laat voorsorteren. Daarnaast wordt de zuidelijke tak Brussel – Luik uitgerust met een bypass, die aanvangt ter hoogte van de inrit van de Aldi.

Klik op de foto om deze te vergroten. (lees verder onder de foto)

Ook het fietscomfort wordt verbeterd door het vereenvoudigen van de fietsbewegingen en het optimaliseren van de beveiligde fietsoversteken.

“We willen vlotte en veilige fietsverbindingen in en rond de stad. Door beveiligde fietsoversteken te voorzien op de Tiensesteenweg ter hoogte van Décathlon, op de Zoutleeuwsesteenweg en op de N3 Tiensesteenweg kunnen we de verkeerssituatie voor de fietsers een heel stuk verbeteren, vertelt burgemeester Veerle Heeren. Het is één van de actieplannen die we uitwerken om Truienaren meer op de fiets te krijgen.”

Bij de heraanleg worden ook de noodzakelijke nutswerkzaamheden en werken aan de riolering uitgevoerd in samenwerking met de nutsmaatschappijen.

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 2.556.409,24 inclusief btw, waarvan €1.975.996,35 inclusief btw ten laste is van AWV, €84.643,10 inclusief btw ten laste van Fluvius en €495.769,79 inclusief btw ten laste is van de stad Sint-Truiden is.

De stad Sint-Truiden ontvangt een subsidie van €280.524,11 van de Vlaamse Overheid, Agentschap Wegen en Verkeer Limburg (AWV).

Klik op de foto om deze te vergroten.

Bron Stad Sint-Truiden

V.R