Olympisch kampioene Nina Derwael en voetballegende Lon Polleunis voorgedragen als ereburgers van de stad Sint-Truiden.

De gemeenteraad heeft Nina Derwael en Lon Polleunis vanavond officieel voorgedragen als ereburgers van de stad Sint-Truiden. Hiervoor moest eerst het bestaande reglement van de stad, een besluit van de gemeenteraad van 21 september 1998, worden aangepast want dat hield in dat enkel niet-inwoners van de stad ereburger kunnen worden. Het nieuwe reglement werd goedgekeurd door de gemeenteraad en de twee voorgedragen kandidaten zijn nu ook officieel voorgedragen als ereburger van de stad Sint-Truiden noemen.
Vanaf vandaag is het mogelijk om  Olympisch kampioene Nina Derwael en voetballegende Lon Polleunis te benoemen tot ereburgers van de stad Sint-Truiden. De gemeenteraad zette daarvoor het licht op groen en keurde een nieuw reglement goed. De voorwaarden voor de titel zijn uitgebreid naar zowel inwoners als niet-inwoners van de stad Sint-Truiden. Dit ereburgerschap, dat een eerder symbolische betekenis heeft, kan enkel toegekend worden aan personen in leven die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad Sint-Truiden of hebben bijgedragen aan de uitstraling van de stad Sint-Truiden op Vlaams, nationaal of internationaal niveau. Binnenlandse politieke mandatarissen komen niet in aanmerking voor de titel.
“Nina Derwael is een topturnster van een ongeziene klasse die op de Belgische, Europese, Wereld- en Olympische kampioenschappen gouden, zilveren en bronzen medailles behaalde. Tijdens de afgelopen Olympische spelen van Tokio wist ze haar droom te verwezenlijken en behaalde ze de gouden medaille op de brug met ongelijke leggers. Eerder al werd ze omwille van haar uitzonderlijke prestaties gelauwerd met prijzen zoals de Nationale Trofee voor Sportverdienste (2018), de Vlaamse Reus ( 2017 en 2018), het Vlaams Sportjuweel (2018) en Sportvrouw van het jaar (2018 en 2019),” vertelt schepen van sport Jurgen Reniers.
“Gezien de uitzonderlijke sportieve en artistieke prestaties en de uitstraling hiervan voor de stad Sint-Truiden willen we Nina Derwael voordragen als ereburger van de stad Sint-Truiden. Voor we dit kunnen doen moest het reglement aangepast worden. We zijn dan ook zeer blij dat de gemeenteraad vanavond unaniem akkoord is gegaan met dit voorstel, vertelt burgemeester Veerle Heeren.
Zowel Ex-topref en raadslid Serge Gumienny als Eddy El Herbouti hebben voetballegende Lon Polleunis voorgedragen als ereburger van de stad Sint-Truiden. Odilon Polleunis won in 1968 de Belgische gouden schoen en kwam ook meermaals uit voor de nationale ploeg.  Unaniem en met veel fierheid werd ook dat voorstel goedgekeurd.
“Nina Derwael en Lon Polleunis zijn sportieve ambassadeurs van Sint-Truiden. Beiden hebben ze onze stad nationaal én internationaal op de kaart gezet. Hun uitzonderlijke prestaties inspireren dan ook velen. Als stadsbestuur hebben we de voorbije jaren ingezet op het ontwikkelen van degelijke faciliteiten en sportinfrastructuur, er is zelfs een Nina-sporthal in het sportpark Haspengouw. Deze sportaccommodaties trekken heel wat bezoekers en zijn een grote troef voor onze stad als aantrekkingspool voor nieuwe inwoners”, zegt schepen van Citymarketing Hilde Vautmans.
Bron Stad Sint-Truiden

V.R