Buurtbewoners Terbiest vieren feest Speelplein de bouwdoos is dé nieuwe buurtontmoetingsplaats.

Een gloednieuwe ontmoetingsplaats met paviljoen, sportfaciliteiten en een veilige kindvriendelijke speelplek, zo kan je de Bouwdoos in Terbiest voortaan omschrijven. Dit vernieuwde plein is het eindresultaat van het participatietraject ‘Buitenpret, buurt aan zet’ dat startte in 2018. Samen met de buurtbewoners zocht de stad naar een goede invulling van de locatie. Op basis van concrete voorstellen van de buurt is de ruimte helemaal aangepakt. De bouwdoos werd vanavond ingehuldigd tijdens een gezellig buurtfeest.

Het stadsbestuur van Sint-Truiden en de buurtbewoners zijn in 2018 gestart met het participatietraject ‘Buitenpret, buurt aan zet’. Het bestond uit verschillende fases. Eerst werden 45 speelterreinen op het grondgebied geanalyseerd. Daarna konden buurtbewoners concrete voorstellen doen om van deze plekken toegankelijke kind- en jeugdvriendelijke buurtontmoetingsplaatsen te maken die beantwoorden aan de hedendaagse en toekomstige behoeftes van de wijk. Ondertussen investeerde de stad Sint-Truiden in 2019 en 2020 zo’n 145.087 euro in de aanleg, herinrichting en vergroening van heel wat speel- sport- en ontmoetingspleinen. Ook wordt er een pro-actiever beleid gevoerd waardoor het aantal burgermeldingen herleid is naar bijna nul.

Klik op de foto om deze te vergroten. (lees verder onder de foto)

“Uit de analyse die we 3 jaar geleden deden bleek dat we over best wat leuke plekjes voor kinderen en jongeren beschikken maar dat ze niet altijd afgestemd waren op de noden van de buurt. Daarom zijn we de buurtbewoners in eerste instantie gaan bevragen. Waar hebben ze nood aan? Welke toestellen mogen erbij komen? Moeten er extra bomen geplant worden? Zo ontvingen we via deze participatie al snel tal van concrete voorstellen die we de voorbije periode in uitvoering hebben gebracht of die nog op de planning staan”, vertelt schepen van Jeugd Hilde Vautmans.

“Die voorstellen kwamen er ook van de inwoners van Terbiest. Ze wilden in de eerste plaats mensen van elke leeftijd samenbrengen. Daar waar het plein er vroeger zielloos en verlaten bij lag, 57% van de buurbewoners gaf aan het nooit te gebruiken, merk je dat het nu meer aantrekkingskracht heeft. Samen met de buurtbewoners zijn we erin geslaagd om een mooi resultaat te boeken. De bouwdoos is omgevormd tot een gezellige ontmoetingsplek en ingericht naar de noden van deze buurt. Met aandacht voor groen, ontmoeting, sport en veiligheid. Hier gaan ongetwijfeld nog veel meer leuke activiteiten en ontmoetingen plaatsvinden”, besluit schepen van Jeugd Hilde Vautmans.

In totaal investeerde de stad Sint-Truiden 21.270 euro in de Bouwdoos van Terbiest. Dat budget ging naar de aankoop van onder meer een voetbalkooi, paviljoen, een klimboom, een picknicktafel, beplanting en een veilige natuurlijke afsluiting.

Klik op de foto om deze te vergroten.

Bron Stad Sint-Truiden

V.R