Iedereen klaar voor het nieuwe schooljaar! Zomerscholen in Sint-Truiden kennen groot succes.

Drie Truiense basisscholen – De Zonnebloem, De Letterfant en Momentum – organiseren momenteel in samenwerking met de stad Sint-Truiden zomerscholen. Dit om leerlingen, die er nood aan hebben, zo goed mogelijk voor te bereiden op de start van het nieuwe schooljaar. Daarnaast beleven de leerlingen supertoffe namiddagen in het kader van sport, spel en cultuur. Zo is er onder meer een cursus zelfverdediging of EHBO en worden er tal van uitstappen georganiseerd.

De coronaperiode heeft het risico op een leerachterstand aanzienlijk verhoogd, zeker bij kwetsbare kinderen. In 2020 lanceerde de Vlaamse overheid daarom het concept ‘zomerscholen’ om kinderen en jongeren de kans te geven om leerstof te herhalen, onder begeleiding van leerkrachten. Ook dit jaar kwam er een oproep. Verschillende Truiense scholen gingen hier graag op in. Zij kregen de steun van het lokaal bestuur Sint-Truiden dat zowel mensen als middelen ter beschikking stelde om aan elke lesdag ook een ontspannend cultureel, educatief, digitaal en sportief luik toe te voegen.

Grote vraag naar extra begeleiding
“Eind juni maakten we bekend dat er ook in Sint-Truiden zomerscholen georganiseerd zouden worden voor kinderen die hier nood aan hebben. Al snel werd duidelijk dat de vraag naar extra begeleiding tijdens de zomervakantie erg groot was. De beschikbare plaatsen werden in geen tijd ingevuld, meer dan 200 kinderen nemen van 9 tot en met 20 augustus deel aan de zomerscholen. De leerlingen komen elke dag naar hun zomerklas. Dat maakt dat hier ondertussen al een fijn groepsgevoel is ontstaan. Iedereen is hier super enthousiast, het is voor de meeste zelfs een soort van zomerkamp geworden,” zegt schepen van Flankerend Onderwijs Hilde Vautmans.


De zomerscholen bieden een mix van educatie en ontspanning: in de voormiddag krijgen de leerlingen les, in de namiddag kunnen ze genieten van ontspannende activiteiten. Ideaal om de overgang te maken tussen de grote vakantie en de start van het nieuwe schooljaar.

Geëngageerde leerkrachten
“68 leerkrachten en tal van medewerkers en vrijwilligers hebben zich geëngageerd om de leerachterstand van de deelnemende kinderenbij te werken,leerstof op te frissen ende kinderen toffe namiddagen te bezorgen met leerrijke en ontspannende activiteiten.We zijn heel dankbaar dat we op hun steun en inzet mogen rekenen,” gaat schepen Hilde Vautmans verder.

Ondersteuning van stadsbestuur
“We zijn erg tevreden en dankbaar dat we samen met de scholen dit project mochten verwezenlijken. Alle leerlingen gaan vol zelfvertrouwen en met een pak leuke herinneringen en nieuwe vriendschappen het schooljaar 2021-2022 tegemoet. Investeren in de toekomst van onze kinderen is de beste investering!”, aldus nog schepen van onderwijs Hilde Vautmans.

Klik op de foto om deze te vergroten.

Bron Stad Sint-Truiden

V.R