Jarig Willemsfonds strijkt neer in Sint-Truiden

Het Willemsfonds bestaat dit jaar 170 jaar, en dat wordt 5 jaar lang gevierd met een tournee van  Camping Willems. Als tweede Vlaamse stop hield het feestproject van het Willemsfonds  halt aan cultuurcafรฉ De Fwajee in Sint-Truiden.

Het Willemsfonds, de eerste cultuurvereniging van Vlaanderen,  viert in 2021 zijn 170ste verjaardag. Daarom lanceren ze Camping Willems.  โ€œMet Camping Willems brengen we vanaf de zomer het Willemsfonds naar de mensen toeโ€, zegt voorzitter Amand Dewaele. โ€œWe zullen op pleinen van steden en gemeenten staan om culturele en gezellige activiteiten te organiseren. Taal staat daarbij centraal, want we zijn weg van woordenโ€.

Lokale afdeling Sint-Truiden is maar wat fier dat ze na Boechout, de geboorteplaats van Jan Frans Willems, het feestproject als eerste gemeente in Limburg mochten ontvangen, dat in samenwerking met Cultuurcafรฉ De Fwajee. Vanaf deze zomer trekt de caravan 5 jaar lang door Vlaanderen en Brussel  om te eindigen met een groot feest op de 175ste verjaardag van het Willemsfonds.

Voor Willemsfonds Sint-Truiden was deze primeur een mooie gelegenheid om de lokale afdeling  in de kijker te plaatsen. Na een stilte van een tiental jaar heeft de afdeling een heropstart gekend eind 2019. โ€œSpijtig  genoeg kwam dan de pandemieโ€, zegt voorzitter Peter Hoet. โ€œMaar het Willemsfonds is een sterk merk dat de eeuwen kan doorstaan. Het ledenaantal is in die korte periode verdrievoudigd misschien wel dankzij het doorbreken van het klassiek stramien van organiseren van activiteiten. Er is reeds een uitstap geweest naar de Dossinkazerne in Mechelen, en een geleide wandeling in Diest. Op zaterdag 11 september maken we kennis met de Geologische Fietsroute van de Fruitstreekโ€. Natuurlijk staan er ook nog enkel traditionele lezingen op het programma. Woensdag 13 oktober heeft voorzitter Peter Hoet, raadsheer in het Hof van Cassatie van Belgiรซ een lezing โ€œWaarom straffen wijโ€. Op vrijdag 12 november hebben ze professor Paul Lemmens, rechter in het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, kunnen strikken voor een lezing.  Beide lezingen gaan door in de Academiezaal.

Ondervoorzitter Jean-Marie Lafut heeft wat meer uitleg bij een ambitieus project dat op stapel staat. โ€œEen Poรซzie en proza prijs is heel mooi om jonge talenten te motiveren, maar wij willen verder gaanโ€ zegt hij. โ€œBeloftevolle ambitieuze jonge mensen die echt willen en kunnen een echte kans geven door ze te begeleiden. Een mooi voorbeeld is Lotte Dodion, die intussen ook in Nederland is doorgebrokenโ€.

โ€œAlle activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden, iedereen is welkom bij onsโ€, geeft voorzitter Hoet nog mee.

V.R